Пенсионните дружества с официален коментар по скандала с фирма "Градус"*

4446
Пенсионните дружества с официален коментар по скандала с фирма "Градус"*
Снимка: БГНЕС

"Молим всяко лице или институция, разполагащи с конкретна информация и доказателства за злоупотреби по това първично публично предлагане и последващата дейност на "Градус" АД като публично дружество по смисъла на Закона за публично предлагане на ценни книжа, вкл. при данни за наличие на неверни, заблуждаващи или непълни данни в проспекта, финансовите отчети, уведомления и друга информация, която се разкрива публично съгласно закона, да ги предостави и на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Пенсионно-осигурителните дружества са готови да извършат вътрешна проверка, но без конкретна насока тя би била неефективна". Това е основната на официална позиция на БАДДПО по отношение на твърденията за нередности, свързани с утвърждаването на компанията за производство на птиче месо "Градус" АД на Българската фондова борса (БФБ).

БАДДПО посочва, че 7 пенсионно-осигурителни дружества са инвестирали общо 46 млн. лева, представляващи 0.28% от активите на управляваните от тях пенсионни фондове към дата 31.12.2020 г. И напомня, че по закон може да иска от "Градус" по специфични документи - експерти посочиха за Actualno.com, че може да се искат документи, доказващи банкови плащания, за които са издадени фактури. При излизането си на борсата през 2018 година, "Градус" беше оценена на около 450 млн. лева, припомни фейсбук страницата на блога "Финансови смислици", автор на който е журналистът Мирослав Иванов. Към днешна дата (10 май), пазарната капитализация на "Градус" АД е вече малко под 350 млн. лева, а за деня акциите на дружеството са поевтинели с 2,7%, до цена от 1,422 лв.

Пълната позиция на БАДДПО е следната:

"Поради широкия медиен и обществен интерес, породен от изказвания, направени от г-н Светослав Илчовски и последвалите от това редица други публични изказвания, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) би искала да изяви своя позиция, доколкото част от изказванията касаят акции на "Градус" АД, в които 7 пенсионно-осигурителни дружества са инвестирали общо 46 млн. лева, представляващи 0.28% от активите на управляваните от тях пенсионни фондове към дата 31.12.2020 г.

Следва да се отбележи, че сред инвеститорите в първичното публично предлагане на акции на компанията, със значителен дял са и няколко банки, застрахователни дружества и договорни фондове, също управляващи спестявания на гражданите.

Съгласно българското законодателство пенсионно-осигурителните дружества инвестират в определен набор от финансови инструменти, като акцент са публично търгуваните на фондова борса финансови инструменти, които са обвързани със задълженията за разкриване на информация, редица механизми за защита в полза на миноритарните акционери, външен одит на финансовите показатели и държавен контрол в лицето на Комисията за финансов надзор (КФН). Чрез процедурата на потвърждаване на проспект за публично предлагане на акции (както е настоящия случай от 2018 г.) от Комисията за финансов надзор се гарантира проверка на правното и финансово състояние на дружеството, желаещо да търси финансиране на дейността си през капиталовия пазар.

“Градус”: Готови сме за пълна данъчна ревизия и проверки от институциите

“Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, к...

Публичните компании се ползват с определени законни защити и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях, дори и други да не го правят.

Следим развитието на ситуацията, породена от изказванията на г-н Илчовски. По-голямата част от тях касаят теми и лица, които нямат общо с пенсионно-осигурителната дейност в страната и поради това пенсионно-осигурителните дружества нямат право да вземат отношение, но частта от тях, които касаят първичното публично предлагане на акции на "Градус" АД от 2018 г. представлява сериозен интерес за нас и нашите клиенти. В тази връзка молим всяко лице или институция, разполагащи с конкретна информация и доказателства за злоупотреби по това първично публично предлагане и последващата дейност на "Градус" АД като публично дружество по смисъла на Закона за публично предлагане на ценни книжа, вкл. при данни за наличие на неверни, заблуждаващи или непълни данни в проспекта, финансовите отчети, уведомления и друга информация, която се разкрива публично съгласно закона, да ги предостави и на БАДДПО. Законът ни дава право като миноритарни акционери, каквито са пенсионноосигурителните дружества, закупили акции на „Градус“ АД, да изискат документи от компанията, свързани с нейната дейност. Пенсионно-осигурителните дружества са готови да извършат такава вътрешна проверка, но без конкретна насока тя би била неефективна.

Полина Паунова: Казаното от собственика на „Градус“ в защита на Борисов съдържа големите проблеми

"Не знам какъв е Илчовски, дали "атакува Борисов" (както обясняват от ГЕРБ), но това, което каза собственикът на „Градус“ И...

При установяване на злоупотреба, пенсионно-осигурителните дружества ще предприемат всички възможни действия за защита на интересите на техните клиенти. Това важи както при злоупотреба при първичното предлагане на акции на "Градус" АД и неговата дейност като публично дружество, така и при публично разпространяване на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа за акциите и така да влияе негативно на тяхната цена. В тази връзка БАДДПО ще настоява пред Комисията за финансов надзор да извърши необходимите проверки и да упражни своите функции и правомощия с цел защита на интересите на инвеститорите и осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие на финансовите пазари съгласно чл. 11 от Закона за комисията за финансов надзор.

Всякакви действия ще бъдат съобразени и с резултатите от проверките, извършени от институциите, заети със случая."

Още: БФБ след скандала с фирма "Градус" и Бойко Борисов: Не са постъпвали сигнали за нередности

* Статията има информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажби на ценни книжа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика