Петкова: Делян Добрев е извършил това, което е в неговата компетентност за „Белене“

2283
Петкова: Делян Добрев е извършил това, което е в неговата компетентност за „Белене“
Снимка: БГНЕС

Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на Националната електрическа компания (НЕК) по случая с АЕЦ „Белене“. Той е такъв само на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и не е правил плащания - най-много плащания е направил енергийният министър на кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев. Това каза на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Това, което е извършено като плащане, е на 30 май 2013 г. и на 24 юни 2013 г. в размер на около 9 млн. лева“, подчерта Петкова. По думите ѝ на 31 май 2013 г. е платена сумата от 1,5 млн. евро, а на 24 юни 2013 г. 1,5 млн. евро и на 10 януари 2013 г. е само плащане за ДДС в размер на 735 609 евро. След това са направени прихващания. Тя уточни, че на 28 май 2013 г. е встъпило в длъжност новото правителство на Пламен Орешарски.

Петкова обясни защо бившите "червени" министри са уволнени чак сега от енергийните дружества

В началото на нашия мандат, когато ние поехме сектор „Енергетика” през ноември 2014 г., секторът беше в едно изключително т...

Няма да правя генерални изводи и оценки, а да ви запозная с документите и фактите такива, каквито са. През юни 2012 НЕК е изпратила писмо до БЕХ с копие до министъра на енергетиката Делян Добрев. То е постъпило в министерството, но то е само в рамките и компетентността на изпълнителния директор на БЕХ. Министърът не енергетиката е само принципал“, обясни Петкова, цитирана от ИА "Фокус".

По думите й след решение на МС се спира проектът АЕЦ „Белене“. „Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК, той е такъв само на БЕХ. Той издава протоколно решение от юли 2012, с което разпорежда на БЕХ да предприемат всички необходими действия за прекратяването на АЕЦ „Белене“.

Той е предприел действията такива, каквито има по закон, така че да бъде спазено решението на МС. С действията си Добрев е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност, така че да защити и интересите на НЕК, и на БЕХ и на българската държава“, каза още Теменужка Петкова.

Според сегашния енергиен министър има и още едно обстоятелство относно "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" (бел. ред. - "Уорли Парсънс"). С компанията има договор не само за архитект-инженер - тя съблюдава и техническия надзор по Закона за устройство на територията. А адвокатите от White&Case, които ни защитаваха по арбитража за "Белене", са препоръчали да не бъде прекратяван договора с "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", тъй като ще е важно тяхното участие в арбитража.

„Тъй като се чу, че по времето на министър Делян Добрев той е разпоредил да се извършват плащания след спирането на проекта т.е. след 29 март 2012, искам да уточня, договорът с архитект-инженера е сключен през 2005 г. Впоследствие той претърпява няколко основни изменения. Едно от тях е извършеното през 2008 г и според него договорът с архитект-инженера не може да бъде прекратен едностранно. Впоследствие се спира проектът "Белене" след решение на НС и МС. На „Уорли Парсънс“ се придават специални права, свързани с дейността му по отношение на техническия надзор. Делян Добрев като принципал на БЕХ издава протоколно решение от месец юли 2012 г., с което разпорежда на БЕХ да предприеме всички необходими действия във връзка с бизнес програмата на БЕХ от 2012 до 2014 г., така че да бъде приведена към съответствие с решенията на МС и НС за прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“, обясни Петкова.

Добрев: Вероятно още в следващите дни ще има нови назначения на местата на Овчаров, Димитров и Гагаузов

Най-вероятно още в следващите дни ще има нови назначения на местата на Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов. Това каза народ...

Позицията и защитата на Добрев

Actualno.com припомня, че по-рано бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев коментира казуса "Белене", като заяви, че е невинен.

"Аз не съм виновен за нищо и смятам, че това много бързо ще се докаже в съда", категоричен беше той. Добрев внесе и в деловодството на парламента писмо за отказ от депутатския си имунитет, поискан му по-рано от главния прокурор Сотир Цацаров.

"За далаверата на хилядолетието "АЕЦ "Белене" се надявам да бъдат намерени истинските виновници", каза още Добрев в Народното събрание. Той припомни, че "далаверата "Белене" бе спряна с негов подпис под доклад на Министерски съвет, няколко дни след като той стана министър.

Добрев беше защитен и от вицепремиера Томислав Дончев. "Аз съм тук да кажа от името на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, че колегата Добрев се ползва с нашето доверие и подкрепа и се надяваме колкото се може по-скоро той да има възможност да докаже невинността си. И приветстваме действията на прокуратурата по отношение на усилията й да намери виновници за "Белене". Не може да имаме щета от порядъка на милиарди и да няма виновен", поясни още Дончев.

Петкова: Има готовност на електроенергийната система за зимния сезон

Правителството работи добре, но има налице необходимост да бъдем добре подкрепени и от парламента. Напрежението е много голямо. Това за...

А иначе искането за свалянето на депутатския имунитет на Делян Добрев се основава на доказателствата, които е събрала Софийската градска прокуратура за извършено от Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление - умишлена безстопанственост. Според разследващите от това е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697. 27 евро. Прокуратурата твърди още, че деянието е извършено умишлено, от него са последвали значителни щети, а случаят е особено тежък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика