Петкова отчете до какъв етап е процедурата за АЕЦ "Белене"

4769
Петкова отчете до какъв етап е процедурата за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

По отношение на АЕЦ "Белене", ние стриктно спазваме решението на българския парламент. Това отчете министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос от парламентарния контрол за проекта "Белене".

На какъв етап е изпълнението на решението на НС и на МС от юни 2018 г. за изграждане на АЕЦ „Белене“. Дали в Агенцията за ядрено регулиране са подадени всички необходими документи за лицензиране на проекта", попита я депутатът от БСП Васил Антонов.

Той припомни последно зададен въпрос на народните представители от левицата на 12 юни 2020 г., когато е изразен голям оптимизъм от министър Петкова, че централата в Белене ще бъде построена. По думите му тогава, в допълнителния въпрос, с министъра са стигнали до общото заключение, че би трябвало първият блок да бъде построен през 2029, а през 2030 – вторият.

От АБВ поискаха оставката на Теменужка Петкова за цялостно творчество и отправиха сериозни обвинения (ВИДЕО)

За оставка на министър Теменужка Петкова със задна дата за цялостно творчество настояват от ПП АБВ,  предаде репортер на Actualno....

„На 18 юни трите големи енергийни компании – „Росатом“, Framatome и General Electric подписаха общ меморандум по изграждането на централата. Как кореспондира всичко това в Стратегията за устойчивост на енергийното развиване, която предлагате за обсъждане и където никъде не се споменава за АЕЦ „Белене“. Лично вие, във ваше изявление, споменахте, че ще се изграждат ядрени мощности, но не споменахте АЕЦ „Белене“. Оставихте голяма въпросителна“, заяви Антонов.

Тя посочи, че в изпълнение на решение на Народното събрание, тя е предприела необходимите действия, както и колегите й от БЕХ и НЕК.

"Разработена е процедура за избор на стратегически инвеститор, тази процедура е докладвана, одобрена от Министерски съвет, народните представители са запознати с нея. Към настоящия момент се намираме на етап 5 от процедурата, а именно разработване на информационен меморандум и връчен на участниците, които са включени в кратката листа. Това са няколко компании", каза още Петкова.

"Първо беше подписано споразумение за конфиденциалност, предоставен им е съответно информационния меморандум, и предстои да им бъде осигурен достъп до информационната зала на проекта, която е ситуирана в НЕК. Достъпът до тази зала е трудно да бъде осъществен, имайки предвид световната пандемия на COVID-19 и наложените ограничения в пътуванията", твърди Петкова.

Осъзнали ли са управляващите каква каша са забъркали с АЕЦ "Белене"?"

Има известно отлагане в реализацията на Втора атомна – някъде 2035 г. би трябвало да задейства първият блок, 2040 г – втор...

"Що се отнася до конкретния въпрос, свързан с документацията, по отношение на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), именно в изпълнение на решението на Народното събрание НЕК проведе кореспонденция с Агенцията за ядрено регулиране, отправи запитване до АЯР, в резултат на което получи писмен отговор от 6 декември 2018 г.

Тук става въпрос именно за процеса по приключване на процедурата по лицензиране на проекта. АЯР счита, че актовете, издадени във връзка с лицензионния процес и влезли в сила, запазват действието си. Титулярът НЕК може да черпи права от тях. Такива са издадените от АЯР и влезли в сила актове заповед за одобряване на избраната площадка и разрешението за проектиране. АЯР счита, че при практическото подновяване на действието относно реализирането на проекта,процесът на лицензиране би следвало да продължи", каза още Теменужка Петкова, цитирана от Фокус.

Тя уточни, че АЯР коментира не разрешението за строеж, а за проектиране. "Има огромна разлика. Що се отнася до енергийната стратегия на България, вие също добре знаете, че такъв документ няма как да съдържа конкретика", каза още Петкова. "Недейте да използвате тази тема и да правите политически внушения", призова Теменужка Петкова.

Депутатите от БСП Васил Антонов и Таско Ерменков обвиниха правителството, че умишлено бави проекта АЕЦ "Белене".Те изтъкнаха, че в току-що публикуваната от Министерството на енергетиката обновена енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г. никъде не се говори конкретно за "АЕЦ Белене", само бегло се споменава за някакви два ядрени блока с мощност по 1000 мегавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика