Петкова отрече, че заради новия шеф на БЕХ ЕИБ не иска да даде пари за интерконектора с Гърция

5168
Петкова отрече, че заради новия шеф на БЕХ ЕИБ не иска да даде пари за интерконектора с Гърция
Снимка: БГНЕС

Категорично не е вярно. Сключването на договора с ЕИБ е в ход, в ход са съответните процедури, и съгласуването. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова заради спекулациите, че ЕИБ не иска да сключи договора за финансиране на интерконектора с Гърция заради назначението на Жаклен Коен за председател на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Според информация в Mediapool, ЕИБ искат клауза за репутационен риск в договора, а Коен е считан именно за рисков, защото има история с "Мултигруп". Но Петкова категорично отрече такова нещо, като не коментира и дали срокът на съгласуване вече не изтече!

Борисов увери Медведев в необходимостта от мощности като АЕЦ "Белене"

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с руския премиер Дмитрий Медведев, съобщиха от правителствената пресслужба.  Д...

А по въпроса с ръководството на държавната енергетика и НЕК, енергийният министър изрази увереност, че след уволнението на Петър Илиев бизнесът вече почва да проявява разбиране. Петкова обвърза сегашната роля на НЕК с пълната либерализация на енергийната борса – т.е. когато няма регулиран пазар. Сега регулираният пазар е този, на който са битовите потребители и именно там редовно се прави социална политика през цената на тока. Според енергийния министър може да се говори за промяна на ролята на НЕК чак когато всички в България купуват ток на пазарна цена.

АЕЦ "Белене" и газова диверсификация

Нека запазим търпение до 19 август, не остава много време. Мога да кажа, че "Росатом" има желание да участва в проекта АЕЦ "Белене". Не очаквам реакция от ЕК, ако "Росатом" спечели. Така Петкова обобщи пред БНТ темата "Белене", като уточни, че до 19-ти август се чакат заявленията на всички желаещи, а чак след това ще се направи оценка, ще се състави "кратка листа" и ще се изпратят покани на желаещите, от които ще чакаме обвързващи оферти.

Петкова не пропусна да каже и как АЕЦ "Белене" ще е много важен проект за енергийната ни сигурност.

Шефът на "Мини Марица-изток" е новият председател на БЕХ

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД Андон Андонов е новият председател на Съвета на директорите на "Български енергиен х...

Да бъдат обсъдени съответните варианти на експертно ниво, да бъдат предложени идеи и те да бъдат евентуално реализирани. Така Петкова коментира какво се случва с руското участие за доставка на газ в хъб "Балкан" и кога ще има газ от Туркменистан за България.

Всъщност Петкова се впусна да обяснява как през 2015 година било направено предложение да се подпише документ за точни обеми за доставка на газ, но това още не е сторено.

Що се отнася до бъдещата газова борса, която би трябвало да бъде създадена по модел на енергийната, енергийният министър посочи като източници руски газ, азерски газ и дори втечнен американски газ, идващ през Гърция. Това е реална диверсификация, счита Петкова. Това е пътят, ние трябва да либерализираме пазара, добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика