Петкова: Токът ще скочи с 2%, ако въглищата поскъпнат

1224
Петкова: Токът ще скочи с 2%, ако въглищата поскъпнат
Снимка: БГНЕС

Ако въглищата поскъпнат с 15%, както искат синдикатите, то това ще се отрази на цената на тока, която ще се увеличи с 2%. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа".

В момента цената на тон условно гориво е 77 лева и при повишение това би означавало, че с 35 милиона годишно ще се увеличи цената, на която "ТЕЦ Марица изток 2" трябва да плати на "Мини Марица-изток", за да купи необходимото количество въглища за производство на електрическа енергия, коментира още Петкова.

Синдикатите започват подписка за обявяване на стачни действия в "Мини Марица изток"

Синдикатите в "Мини Марица изток" са започнали подписка за обявяване на стачни действия, съобщи лидерът на КНСБ във въгледобивното друж...

По думите й двете американски централи пък ще трябва да платят общо 31 млн. лева на мините. Така ще се получи изменение на крайната цена на електроенергия за битовите потребители и бизнеса.

"Около 2% ще бъде увеличението, което е изчислено на база на тези искания", уточни Теменужка Петкова.

Разбирам желанието на колегите за коригиране на цената, но то трябва да се разглежда в контекста на цялостното състояние на енергийната система, посочи министър Петкова.

По нейните думи ТЕЦ „Марица изток 2“ в момента е в затруднено финансово състояние поради покачващата се цена на въглеродните емисии. "През миналата година бяха платени 120 млн. лв. за емисии, а през тази сумата вече е 200 млн. лв. Тази тенденция ще продължи, а ТЕЦ-а и мините са неразривно свързани в системата. Евентуално поскъпване на въглищата ще утежни допълнително състоянието на ТЕЦ 2", посочи Петкова.

ТЕЦ "Марица-изток 2" е загубила 40 млн. лв. за първото полугодие

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е загубила 40 млн. лв. за първата половина на 2016 година. Това обяви министърът на енергетиката Темену...

Пред синдикалните организации тя поясни още, че в момента в „Мини Марица-изток“ ЕАД няма забавени заплати или неизплатени социални плащания към служителите си, няма и просрочени задължения към контрагенти. Приходите на дружеството за 2017 г. са с 56 млн. лв. повече спрямо 2016 г. Към днешна дата средствата по сметките на компанията са 41 млн. лв. По предварителни данни се очаква дружеството да отчете минимална печалба около 7 млн. лв. за 2017 г. Инвестиционната програма се изпълнява спрямо предварително определения график – предстои за нови багери да бъдат инвестирани 85 млн. лв.

Министър Петкова акцентира и върху усилията на правителството да запази капацитета на топлоелектрически централи в страната. Ние сме напълно наясно със социалното значение на комплекса „Марица изток“ за региона и за нас е важно той да бъде запазен, посочи тя.

"В контекста на по-рестриктивните екологични изисквания, гласувани на европейско равнище, правителството е ангажирано и работи активно за запазване капацитета на топлоелектрическите централи в България. Те са базови мощности, които произвеждат над 40% от електроенергията в страната", посочи Петкова.

Синдикатите обаче подкрепиха исканията за увеличение на цената на въглищата и обявиха готвен протест на работниците в мини "Марица Изток".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика