Плевнелиев: България подкрепя усилията за свързване и развитие на икономиките в ЦИЕ

3283
Плевнелиев: България подкрепя усилията за свързване и развитие на икономиките в ЦИЕ

България подкрепя безусловно усилията за развитие и свързване на икономиките и инфраструктурата на държавите от Централна и Източна Европа по оста "Север-Юг".

Това ключово регионално сътрудничество се нуждае от навременна политическа подкрепа и решителни действия, за да бъдат държавите от Централна и Източна Европа по-устойчиви и конкурентоспособни в рамките на Европейския съюз.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на Международния форум "Адриатическо, Балтийско и Черно море", който се провежда под мотото "Да направим Европа по-силна: свързване на Севера и Юга".

Плевнелиев издаде указ за референдума на Слави

Държавният глава Росен Плевнелиев определи на 6 ноември 2016 г. да се проведе национален референдум с въпроси: „Подкрепяте ли нар...

Форумът в Дубровник събра държавните глави на Литва, Полша, Словения, Унгария и Хърватия, както и представители на изпълнителната власт на Австрия, Чехия, Естония, Латвия, Румъния и Словакия.

Според президента Плевнелиев трябва да се търсят нови ефективни начини на сътрудничество в сферите на енергетиката, транспорта, дигиталните комуникации и търговията, ако искаме държавите на Черно, Адриатическо и Балтийско море да се развиват в стабилен, демократичен и проспериращ регион и да имат силен глас в ЕС.

"Недостатъчно развитата инфраструктура е основна пречка пред нашето икономическо развитие", добави държавният глава и призова завършването на настоящите и инициирането на нови инфраструктурни проекти да бъде във фокуса на регионалната политика.

"В това свое начинание трябва да използваме европейските инструменти за развитие на икономиките и гарантиране на повече инвестиции и нови пазари", напомни Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.

Енергетиката в региона трябва да бъде развита в съответствие с общоевропейската енергийна политика" категоричен беше президентът.

Плевнелиев ще назначи член на ЦИК от АБВ

Президентът Росен Плевнелиев ще назначи Мартин Райков от АБВ за член на Централната избирателна комисия (ЦИК). До президента е постъпи...

"Трябва да изградим единен либерализиран енергиен пазар в рамките на ЕС и всички държави членки да говорим с един глас в областта на енергийната политика с външните си партньори", каза още Росен Плевнелиев и отличи напредъка на България и положените усилия за изграждането на интерконекторни връзки със съседите ни Гърция и Румъния.

Президентът потвърди отново подкрепата на България за ускоряването на процеса на европейска интеграция на Западните Балкани.

"Гражданите на всички държави в Източна Европа искат да бъдат част от европейското семейство с неговите демократични ценности. Европейският проект няма да бъде завършен, докато Западните Балкани не бъдат включени в нашата общност", категоричен беше Росен Плевнелиев.

По думите му регионалната инициатива има сериозен потенциал да подпомогне развитието, комуникациите и конкурентоспособността в Централна и Югоизточна Европа.

Президентът Плевнелиев участва във Форума по покана на държавния глава на Хърватия Колинда Грабар-Китарович. Инициативата си поставя за цел да насърчи стратегическото сътрудничество между дванадесет държави членки на Европейския съюз, свързващи трите морета - Адриатическо, Балтийско и Черно Море, и да подобри свързаността в областите на енергетиката, транспорта и дигиталните технологии на региона, пише БГНЕС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com