По-големи полицейски правомощия получават митничарите

1916
По-големи полицейски правомощия получават митничарите

Митничарите получават разширени полицейски правомощия. Това става ясно от проект на Инструкция за взаимодействие между митническите органи и органите на Министерството на вътрешните работи, която предлагат служебните министри на вътрешните работи Пламен Узунов и на финансите Кирил Ананиев, предаде репортер на БГНЕС. Новата инструкция отменя досега действащата, която е била приета преди повече от десет години.

Част от основните задачи и дейности, при които ще си взаимодействат МВР и митническите органи, са: предотвратяване, разкриване и разследване на митнически, валутни и данъчни нарушения и престъпления, противодействие на трафика на хора и на нелегалната миграция, противодействие на незаконния трафик на взривни вещества, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия или боеприпаси, предотвратяване и разкриване на нелегалния трафик на наркотични вещества, техните аналози и прекурсори и други, гласят част от мотивите на вносителите, съобщава БГНЕС.

Хероин за 2 млн. лв. задържаха митнически служители на "Калотина"

Над 21.5 кг хероин задържаха митнически служители на ГКПП "Калотина" при проверка на лек автомобил с българска регистрация, пътуващ от ...

В проекта на инструкция са разписани основните форми на взаимодействие, сформирането на съвместни екипи за извършване на съвместни проверки, както и ясни правила за извършването им. Извършването на проверки е разделено в зависимост от мястото на извършването им, а именно в зоната на гранично контролно-пропускателен пункт на външна за Европейския съюз граница и в зоната на гранично контролно- пропускателен пункт на вътрешна за Европейския съюз граница и на цялата територия на страната.

Проверките са разделени при съобразяване на основните принципи на Европейския съюз – свободно движение на хора, стоки и капитали. Създават се ясни правила за начина на сформиране на екип при извършване на съвместни проверки, използването на помощни средства и техническо оборудване, както и задълженията на съвместните екипи при извършването на проверките и отчетността им.

С предложения проект на инструкция е регламентирано и взаимодействието на двете институции при настаняването на задържани лица със заповед на митническите органи, в помещенията за настаняване на задържани лица в структурите на Министерство на вътрешните работи, при прилагането на чл. 16а от Закона за митниците. Регламентират се ясни правила, които следва да спазват митническите органи при настаняването на задържани лица в обособените за целта места в структурите на Министерството на вътрешните работи, става ясно още от мотивите на служебните министри Узунов и Ананиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика