По-малко инвестиции, но и спад в просрочията отчитат общините

1319
По-малко инвестиции, но и спад в просрочията отчитат общините
Снимка: iStock/Guliver

По-ниска активност към края на второто тримесечие на годината, но и спад в просрочените задължения показват бюджетните данни на общините в България, публикувани от Министерството на финансите.

Финансовата активност, тоест делът на капиталовите разходи на общините към края на 2017 година е 12,3%, а към края на юни месец този показател вече е паднал на 9,7%.

Спад в просрочените задължения е регистриран и за периода април-юни месец 2018 г. Към края на миналата година общините имаха общо над 160 млн. лв. сега сумата на просрочията е спаднала на 138,2 млн. лв.

Средното за страната равнище в размера на дълга е относително постоянна величина. Спрямо планираната изравнителна субсидия дългът на общините достига 49,4%.

Общините използват дългосрочни заеми, както за дофинансиране на европейски проекти и програми, така и за реализиране на значими инвестиционни проекти.

Общините поискали от държавата 300 млн. лв. допълнително от началото на 2018 г.

Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са постъпили в Министерството на финансите (МФ) от началото на годината до 1...

Това е важен показател, който е индикатор за финансовото състояние и дисциплина в общината. Но не се смята размерът на дълга като обща сума, а дали погашенията по него са правилно планирани и бюджетно разчетени, така че да не са в противоречие с фискалното правило по чл. 32, ал. 1 и ал. 2 от ЗПФ (Годишният размер на плащанията по общинския дълг за всяка община във всяка отделна година не може да надвишава 15% от средногодишния размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години).

С най-добри показатели за финансова самостоятелност, финансова устойчивост, инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи през второто тримесечие са Столична община, Пловдив, Русе, Бургас, Варна, Несебър, Девня, Стара Загора, Иваново, Божурище, Панагюрище, Невестино, Ихтиман, Златица, Елин Пелин, Крумовград, Априлци, Гърмен, Челопеч и Върбица.

Общините Столична, Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе към края на второто тримесечие на 2018 г. формират най-голям излишък по бюджета си.

Най-голямо намаление в размера на задълженията за разходи спрямо края на 2017 г. отчитат Столична община, Пловдив, Сливен и Поморие.

Общините Смолян, Стара Загора, Перник и Велико Търново са с най-голямо намаление на поетите ангажименти за разходи спрямо края на предходната година.

Отмениха бедственото положение в общините Мизия, Хайредин и Борован

От днес се отменя бедственото положение в три врачански общини - Мизия, Хайредин и Борован, предаде БНР. То беше обявено преди месец, з...

С най-негативни тенденции по определените от МФ показатели са общините Борован, Доспат, Кърджали, Брегово, Поморие, Бяла, Минерални бани, Никопол, Пирдоп, Пещера, Карлово, Любимец, Чипровци, Исперих, Баните, Стрелча, Кричим, Бойница, Антон и Лясковец.

Общините с най-голям дял на задълженията за разходи спрямо годишните разходи са Неделино (70,2%), Белоградчик (67,9%), Доспат (9,2%), Димово (44,1%), Струмяни (43,2%) и Кърджали (35,6%).

С най-голям дял на поетите ангажименти за разходи спрямо годишните разходи са общините Бяла, Русенско (172,6%), Смолян (108,2%), Главиница (107%), Неделино (87%), Оряхово (86%), Септември (82,2%).

71 са общините с просрочени задължения, които превишават средните нива за страната, като с най-голям дял на просрочията са Димово, Белоградчик, Доспат, Неделино, Струмяни, Велинград.

65 са общините с отрицателно бюджетно салдо в края на юни месец, като най-голям дефицит се отчита в Поморие, Кърджали, Сандански, Хитрино, Любимец, Бяла, Тутракан, Хаджидимово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика