По-висока минимална заплата - повече тежест за осигуровките

32572
По-висока минимална заплата - повече тежест за осигуровките
Снимка: iStock

Заради увеличението на минималната работна заплата до 420 лева т.е. с 40 лева, минималните осигурителни прагове вече нарастват със средно 8,6%. Това натоварва допълнително работодателите и работещите, коментира в. "Сега".

Социалните осигуровки остават 17,8%, като 9,9% плаща работодателят, а 7,9% - служителят. А ръстът на минималната работна заплата засяга сектори, в които работят близо 2 млн. българи, като НОИ очаква допълнително 80 млн. лв. от осигуровки.

Минималната работна заплата става 420 лв.

От 1 януари 2016 г. размерът на минималната работна заплата ще бъде 420 лева, предаде БГНЕС. Министерски съвет прие на 23 декември 201...

По данни на Националната агенция по приходите към края на годината 52 хил. българи са се осигурявали на 380 лв., което означава, че техните осигуровки ще се увеличат с 11%.

"Ръстът на минималните прагове ще засегне всички осигурени лица, за които се прилага минималният осигурителен доход, защото освен договорените увеличения в 48 икономически дейности имаше и административно увеличение. Към момента става дума за 1,958 млн. лица. Общият брой на осигурените е малко над 2,7 млн. души, който включва осигурените в публичния сектор и самоосигуряващите се лица. Там, където административното увеличение от 7,5% не достигна минималната заплата, праговете бяха приведени към нея, затова общото увеличение е 8,6%", обясни пред "Сега" управителят на НОИ Бисер Петков.

Запазват се нивата на минималните доходи за самоосигуряващите се, като най-ниският остава 420 лв. Не се променя и максималният осигурителен доход от 2600 лв. Заради запазването на максималния осигурителен доход остава и таванът на пенсиите от 910 лв.

НОИ очаква близо 5 млрд. лв. от осигуровки. Размерът на обезщетенията не се променя. Сумата за отглеждане на дете през втората година от майчинството остава 340 лв., а минималното обезщетение за безработица - 7,20 лв. на ден.

Данъчните почват проверки заради по-ниски от допустимото заплати

Почти 10 хил. фирми ще бъдат проверявани в следващите няколко месеца за укрити осигуровки. Точното число е 9747, съобщава в. "Сега". З...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика