Почивните станции за чиновници стоят празни, а носят 22 млн. лева загуба годишно

22870
Почивните станции за чиновници стоят празни, а носят 22 млн. лева загуба годишно

Чиновниците да получават допълнително пари, за да могат да си платят за почивка в страната или чужбина, вместо да ползват ведомствени станции. Това е едно от предложенията, които ще обсъждат министрите при изготвянето на стратегия за управление на държавните почивни бази и резиденциите, съобщи 24 часа.

Предложението е включено в доклада на Световната банка до вицепремиера Томислав Дончев, който бе направен като част от проекта за реформиране на административните услуги по Оперативна програма “Добро управление”.

Разширяват с 10 стаи почивната станция на правителството в Слънчев бряг

Разширяват с десет стаи почивната станция на Министерския съвет (МС) в Слънчев бряг. Това става ясно от обществена поръчка, обявена в п...

Оказва се, че в момента по-голямата част от разходите за предоставяне на социална услуга на чиновниците остава скрита, защото се отчитат само оперативните разходи на станциите, но не и амортизация, осигуряването на бюджети за поддръжка и пропуснатите ползи. Всички тези разходи в момента се покриват от бюджетите на министерствата, установила проверката на експертите от Световната банка. А почивните станции и резиденциите носят годишна загуба от 22 млн. лв., които реално се покриват от бюджета на държавата.

Академията на МВР и резиденция “Бояна” генерират най-големите загуби сред обектите на властта, установила проверката от Световната банка. 800 хил. лв. е оперативната загуба само на обектите, които се стопанисват от вътрешното министерство според данните от 2016 г. Резиденция “Евксиноград”, на която летните си отпуски карат министрите, а често се ползва и от премиера Бойко Борисов, прави загуби в размер на 700 хил. лв., почивната база на МВР “Лазур” пък е с 600 хил. лв. загуби на година. При МВР загубите могат да се обяснят главно с изключително ниските цени, на които почиват в тях служителите. При резиденциите, които се ползват само от високите етажи на властта, обаче причината е голямата разлика между разходите за поддръжката им и генерираните приходи. Често пъти министерствата не плащали за ползването на резиденциите, а тези средства веднага се отчитали като оперативни разходи, установила проверката на Световната банка.

В момента служителите в администрацията могат да закупуват карти за почивка във ведомствените си бази на нереално ниски цени - например 5 лв. за нощувка, от което обаче станциите са постоянно на загуба. Затова според доклада на Дончев е по-добре те да получават допълнително пари към заплатите си и сами да решават дали ще отидат на ваканция в страната или чужбина, препоръчва докладът на Световната банка.

Според статистиката ведомствата в България разполагат със 172 почивни и представителни бази, като общият брой на леглата в тях е над 10 хил. Цените за нощувка са изключително ниски и варират от 5-7,50 лв. на нощ в станции на МВР до 180 лв., колкото струва наемът на малък апартамент в двореца “Евксиноград”. Средната цена във всички бази е 20 лв. на нощ. Дори и при тези цени обаче почивните станции и резиденциите са празни, установила проверката на експертите на Световната банка.

Не помагало и това, че за външни гости цените са двойни, а понякога надхвърлят и 120% от субсидираната цена за нощувка. Но дори и тогава много от обектите предлагали стаите си на цени, които са по-ниски от тази за шезлонг и чадър на плажа в същия курорт. Заради това Световната банка предлага на Министерския съвет да помисли за увеличаването на цените. Идеята е те да останат по-ниски от тези в частните хотели от същата категория.

Държавата чак сега разбра колко затормозяващи са чиновниците

Темата с чиновническия тормоз в България отново стана видима след като стана ясно, че специализирано изследване е установило 1701 пробл...

Не е посочено обаче до какви нива трябва да бъдат вдигнати тарифите на държавните почивни станции. Експертите обаче направили проучване сред чиновниците и то показало, че биха приели повишаване на цените средно с 15 лв. на нощувка, което би означавало вдигане на цените на базите на МВР например между 75 и 200%.

Станциите и резиденциите се управляват от чиновници, които нямат никакъв опит в туристическия бранш и тяхното възнаграждение не зависи от постигнатите финансови резултати. Всички приходи от почивните станции отиват директно в бюджета и в тях не остават дори средства за елементарни поддръжка и ремонт. Допълнително почивните станции на властта стоят празни - средната заетост според доклада не надхвърля 50 процента, а в много от тях пада дори до 10 на сто от леглата. Причина за това е и липсата на маркетинг на почивните бази, за да привличат граждани, които не са част от администрацията. Една-единствена почивна станция опитва да продава своите услуги чрез световни туристически портали като booking.com, установили от Световната банка. Това е управляваната от Министерството на външните работи станция “АДИС-Холидей инн” в морския курорт Златни пясъци. Тази станция обаче е и единствената с професионално управление, се твърди в доклада. От една страна, е част от дружеството за управление на дипломатическите имоти към Външно, от друга, има договор със световен хотелиерски оператор.

Базата на АДИС е двузвездна и реално хотелът е с най-ниска категория в Златни пясъци. Цените за нощувка са 48 лв. на вечер за служители на Външно и 62 лв. за външни гости. Това реално са вторите най-високи цени в ценоразписа на всички държавни станции и резиденции, бие ги само тарифата на “Евксиноград”, където през август почиват само министри и депутати.

Именно намирането на начини за партньорство с големите хотелски вериги е друга от препоръките в доклада за развитие. Така щял да се осигури професионален мениджмънт, който да развива базите.

Първата стъпка трябва да е създаването на държавно дружество за базите. Това можело да е специална агенция, която се занимава само с управлението на държавни имоти, подобни на АДИС, която се занимава с дипломатическите, препоръчва докладът.

Бездействащите чиновници ще бъдат глобявани

Чиновниците, които бездействат и не изпълняват задълженията си в срок, ще понасят отговорност. Това следва от приетите на второ четене ...

В момента почивните станции са разхвърляни между отделните ведомства и остават затворени за голяма част от държавните служители, които иначе биха били потенциални клиенти. Такива агенции или държавни фирми за управление на имотите има в страни като Холандия, Финландия и Германия, посочват като примери в доклада си от Световната банка.

След като имотите бъдат събрани под една шапка, трябва да бъде определен централизиран бюджет за поддръжка. А правителството да намери как да се отърве от ненужните му станции.

Общото между всички губещи обекти обаче е затрудненият достъп на външни посетители. Заради това в списъка на трупащите големи загуби влизат още и резиденция “Лозенец” в София, която е на военното министерство. Тя обаче не генерира приходи от правителствени събития. За сравнение е посочен хотел “Флагман” в курорта “Св. Константин и Елена” на военните, който работи целогодишно, отворен е за всякакви гости и съответно има печалби от по 250 хил. лв. на година.

Допълнително утежнение за правителството било и лошото състояние на почивните бази и резиденциите. Почти всички са за основен ремонт или в доста лошо състояние, установили експертите, когато ги посетили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика