Порожанов: МВР разследва дали няма умишлено заразяване на животни

4231
Порожанов: МВР разследва дали няма умишлено заразяване на животни
Снимка: БГНЕС

Зоната за наблюдение за чумата по дребните преживни животни ще се разшири до 20 километра, от сегашните 10 километра, и в тези региони непрекъснато ще се взимат проби от животните. Освен това МВР разглежда версия за умишлено заразяване. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов, който уточни пред БНТ, че целта е да се види има ли разпространение на болестта.

Заразяването може да стане чрез нелегален внос на болни животни и по-рядко от хора, които са били в региона и не са обеззаразени, каза Порожанов и допълни, че МВР работи и по версия за умишлено заразяване. Не беше обаче зададен въпрос относно видеа как точно се загробват животните и дали се спазват всички процедури, за да няма разпространение на зараза.

Цветанов за държавния подарък за милиони към Кирил Домусчиев: Нямаше дебат

Всичко, което е свързано с коалиционното ни споразумение, нямаме различия. В последните няколко месеца от "Обединени патриоти" има зако...

Втори проби трябва да бъдат взети и от стадото на Ана Петрова и Тошко Димитров от Болярово, категоричен беше той. Тяхното стопанство е отделено от Шарково и Болярово и ако втората проба покаже, че няма болни животни, те ще бъдат оставени под контрол.

Непрекъснат контрол трябва и ще се извършва, каза той и призова фермерите да пускат ветеринарите до стадата си. Порожанов е убеден, че БАБХ са свършили своята работа при взимането на пробите от стадата.

Според Порожанов чумата е дошла от Турция, където има над 700 огнища. Там животните се ваксинират с ваксина, която не е разрешена за употреба с ЕС. Използването на тази ваксина ще доведе до забрана за търговия на месо и продукти от животните от цялата страна, каквато има и за продуктите от Турция.

На хората в Ямболско вече им писна от протестиращи

Човек-провокатор, за да може да се създаде напрежение и стълкновение сред хората, които се опитват да покажат какво се случва в Боляров...

Няма да ни е леко, прогнозира земеделският министър по повод развитието на заболяването, както и за заплахата от африканска чума по свинете, идваща от съседните страни.

В Странджа има 22 положителни проби за болестта, потвърдени и от френската лаборатория CIRAD. Разпространението на чумата ще създаде икономически загуби за целия сектор на овцевъдството. В момента в седем общини има забрана за търговия с мляко и месо. Стопаните от тези райони могат да продадат продукцията, но при специални условия - само в региона и със специална щампа. Тези стопани също ще бъдат компенсирани за икономическите щети, които търпят - по общо 62 лева на животно.

Собствениците на умъртвени животни ще получат по 190 лева, което над пазарната цена, каза Порожанов. По казуса с баба Дора той обясни, че е уредил да ѝ бъде предоставено и едно стадо от 100 кози от Карловския балкан. Под емоцията на снимащите я камери, тя обаче е отказала, "защото нещо не била доволна", заяви земеделският министър.

Сега в региона предстои обеззаразяване - когато няма положителни проби в общините, ще падне и карантината и може да се възстановят стадата на стопаните.

Порожанов: Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково

"Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково". Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. Порожанов добави, че се над...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика