Поскъпват олиото и захарта

5967
Поскъпват олиото и захарта

През анализирания период (4 – 11.07.2012 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, с изключение на средната цена на яйца размер М, предлагани в по-малките магазини, където е регистрирано понижение с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица, съобщиха от МЗХ.

Търговията с яйца - размер М на борсите е в ценовия диапазон от 0,18 лв./бр. до 0,26 лв./бр., съответно отново във Велико Търново и Варна. Изменение на ценовите данни е налице в Ловеч и Плевен – увеличение с по 4,8%, а в Хасково – намаление също с 4,8%. За периода на наблюдение, средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,03 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L – отново с 0,05 лв./бр.

През периода на наблюдение средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица. Средната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2,66 лв./литър, с 0,4% по-висока спрямо предходния анализиран период. На борсите в страната цените на олиото са в диапазона от 2,49 лв./литър до 2,87 лв./литър, като най-ниски стойности са регистрирани в Русе и Шумен, а най-високи – във Варна.

В по-голямата част от страната се наблюдават ценови колебания в двете посоки. В преобладаващата част от областите цените на едро бележат повишение в рамките на 0,4% – 4,6%, най-съществено в Ловеч. В шест от областите се отчита понижение на цените в границите от 0,7% (София) до 1,9% (Пловдив и Ямбол). През последната седмица цените на олиото в малките магазини се движат в диапазона от 2,88 лв./литър (Сливен и Ямбол) до 3,15 лв./литър (Кюстендил). В пет области се отчита поскъпване на олиото спрямо предходната седмица в границите от 1 до 5,9%, най-значително в Кюстендил.

През анализирания период пазарът на брашно тип "500" в страната както на едро, така и на дребно е спокоен. За поредна седмица средната цена на едро на брашното остава без промяна - 0,86 лв./кг. По области, продуктът се търгува на цени в диапазона от 0,65 лв./кг (Враца) до 0,99 лв./кг (София). Леко понижение, в рамките на 2,2–5,1% се отчита в пет области, най-съществено в Добрич. В други четири области (Бургас, Велико Търново, Благоевград и Монтана) брашното поскъпва незначително, с между 1,1% и 2,3%. Почти в цялата страна по-малките магазини запазват цените на дребно на брашното от предходната седмица, като стойностите отново варират от 1,02 лв./кг (Русе) до 1,18 лв./кг (Шумен). Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава единствено в Кюстендил - повишение с 4,8%. Най-голяма разлика между цените на едро и цените на дребно се регистрира отново във Враца - 0,34 лв./кг в големите супермаркети и 0,40 лв./кг – в по-малките магазини.

През изтеклата седмица цените на пилешко месо в страната остават сравнително стабилни. По области, цените на едро на замразеното пиле се движат в диапазона от 3,05 лв./кг (Добрич) до 4,32 лв./кг (Разград). В голяма част от областните центрове се наблюдават леки седмични ценови колебания, преобладаващо в посока нагоре. Най-чувствително понижение се отчита в Силистра (с 3,6%), а най-съществено повишение - в Ловеч (с 6,3%). В резултат, средната цена на едро на замразеното пиле за страната бележи незначително увеличение (с 0,5%) спрямо предходния период до 3,77 лв./кг. През периода на наблюдение средната цена на едро на охладеното пиле за страната намалява с около 0,2% спрямо предходната седмица до 4,41 лв./кг. По области, цените на борсите продължават да се движат в диапазона от 3,80 лв./кг до 4,78 лв./кг, като отново в Търговище е регистрирана най-ниската цена за седмицата, а в Ловеч - най-високата. В Русе и Варна цената на едро се понижава, съответно с 1,4 и 0,4%, а в Монтана слабо се повишава - с 1,7%.

През периода на наблюдение пазарът на агнешко месо е спокоен. Средната цена на едро на цяло агне за изминалата седмица бележи незначително повишение с 0,2% спрямо предходната седмица, до 12,36 лв./кг. По области, цените се движат в диапазона от 11,48 лв./кг до 13,00 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени във Варна, а най-високи - във Враца и Монтана. Изменение на ценовите стойности спрямо предходната седмица се наблюдава в две области – понижение във Варна (с 4,2%) и покачване в Благоевград (с 9,8%). През изминалата седмица предлагането на едро на агнешки бут е отново в границите от 11,65 лв./кг (Кърджали) до 13,75 лв./кг (Плевен). При липса на седмични изменения по области, средната цена на едро на агнешкия бут за страната остава на нивото от предходната седмица – 12,84 лв./кг. През изминалата седмица цените на едро на агнешката плешка остават в диапазона от 11,65 лв./кг до 13,30 лв./кг, съответно най-ниски са отново в Кърджали, а най-високи - във Велико Търново и Плевен. Във всички области, където е отчетено предлагане тази седмица, цените остават на нивата от предходния период. Средната за страната цена на едро на агнешката плешка остава на ниво от 12,64 лв./кг.

През анализирания период средните цени на едро и на дребно за страната на бяла кристална захар са на нива близки до тези от предходната седмица. При търговията на едро се регистрира леко седмично повишение на средната цена на захарта за страната с 0,5%, до 2,02 лв./кг. На тържищата в страната захарта се търгува на цени от 1,85 лв./кг до 2,26 лв./кг, съответно в Добрич и Смолян. В по-голямата част от областите се наблюдават леки разнопосочни изменения на цените, в границите от -0,5% (Благоевград, Монтана и Пловдив) до +2,4% (Варна). В осем от областните центрове захарта се търгува на по-високи цени спрямо предходната седмица, като поскъпването е в рамките на 1,4% (Бургас) – 3,2% (Хасково). Понижение на ценовите стойности се отчита в седем области, като достига до – 4,4% в Кюстендил и Ловеч. Тези разнопосочни ценови колебания не дават отражение върху средната стойност за страната, която остава на ниво от 2,16 лв./кг.

Редактор: Петър Проданов

Поевтиняват сезонните зеленчуци

Сезонните зеленчуци на българския пазар продължават да поевтиняват, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика