Последен шанс за спасяването на КТБ?

27244
Последен шанс за спасяването на КТБ?
Снимка: БГНЕС

Оманският фонд преговарят за оздравяването на Корпоративна търговска банка. Инвеститорите обаче искат да знаят с каква финансова подкрепа ще се ангажира държавата. Ако преговорите приключат без резултат, БНБ ще трябва да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка.

Във вторник стана ясно, че Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ), но без участието на мажоритарния собственик на финансовата институция Цветан Василев. Това става ясно от писмо, изпратено до премиера Георги Близнашки, до финансовия министър Румен Порожанов и до Българската народна банка (БНБ).

Спасяването на КТБ ще струва по 2 хил. лв. на работещ

2 хил. лв. тук и сега ще трябва да плати всеки работещ, ако се премине към спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) с публични...

При фалит на КТБ, банката се поема от Фонда за гарантиране на влоговете. До 20 дни след това, което според обявените срокове означава най-късно от 8 декември, трябва да започне изплащане на защитените депозити до 100 000 евро, припомня bTV.

Народното събрание трябва да реши откъде да се набавят още 1,5 млрд. допълнително за фонда, където има малко над 2 милиарда лева. Той трябва да избере достатъчно голяма банка с много клонове, която да върне спестяванията на защитените вложители, които според офицалните данни са около 180 000 души.

Междувременно бившите директори на КТБ оспориха резултатите представени от цетрналната банка. Според тях целта е умишлена ликвидация на банката. Бившите директори оспорват и твърдението, че са изпращали невярна информация до Банковия надзор на БНБ.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък обясни, че по време на днешните преговори между Патриотичния фронт и ГЕРБ е била постигната договореност за спасяване на банката.

Дупката в КТБ се оказа по-голяма от очакваното

Дупката в Корпоративна търговска банка е над 4 млрд. лева. Това показва публикуваният току що одитен доклад на банката, извършен от кве...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com