Потребителски кредит – що е то?

5015
Потребителски кредит – що е то?
Снимка: iStock

Потребителските кредити са едни от най-разпознаваемите на пазара. Основната им отличителна черта е, че при тях банките обикновено не искат сериозно обезпечение т.е. не желаят клиентът да гарантира чрез даване в залог на свой недвижим актив – например къща или апартамент, че ще върне заема. В повечето случаи, за да бъде взет потребителски заем, е достатъчна справка за работната заплата на лицето, искащо заема, както и представяне на валиден договор за работа със съответния работодател, обикновено трудов договор. Друг възможен вариант за гаранция е поръчителството – тогава поръчителят носи същата отговорност по кредита, както и получилият го.

Потребителските кредити се регулират основно от Закона за потребителския кредит, който е в сила от 1 октомври 2006 г. Лихвите по тези кредити обичайно са по-високи, в сравнение с лихвите по ипотечните и жилищните кредити. Отделно, оскъпяване на заема може да има и заради различни други такси – например за разглеждане на документи, за отпускане и управление на кредита, за предоговаряне на заема, заради застрахователни премии, свързани с отпускането на кредита и т.н. При потребителските кредити обикновено допълнителните такси и тежести са по-малко, защото отпусканите суми не са толкова големи – в България те варират между 500 и 40 000 лева що се отнася до потребителските заеми, отпускани от банките.

Основна роля по отношение на лихвата обаче играе Годишният процент на разходите (ГПР). ГПР показва общите разходи по кредита, изразени като годишен размер от целия кредит. Под общи разходи се има предвид както лихвата, така и всички останали разходи – например такса за кандидатстване, за усвояване на заема, застрахователна премия, такса за предоговаряне, и т.н.

Преди да отпусне потребителски кредит на даден клиент, кредитната институция оценява неговата кредитоспособност – той трябва да има регулярни доходи и да бъде платежоспособен навреме за периодичното обслужване на заема. Обикновено кредитоспособността се изчислява на база трудовото възнаграждение. Целта на финансовата институция е да ограничи риска от неплащане на заема.

В сегашната среда на ниски лихви и висока конкуренция, заемодателите често облекчават изискванията към кредитополучателите, за да привличат повече клиенти.

Потребителските кредити се използват, за да финансират настоящи нужди, като ремонт или обзавеждане на жилище, покупка на кола, бяла и черна техника, или на други стоки и/или услуги. Тези заеми се използват и за покриване на други задължения – пo кредитни ĸapти, ĸpeдити oт нeбaнĸoви финaнcoви инcтитyции (т.нар. бързи кредити), зaeми oт poднини и пpиятeли, битови задължения. Потребителски кредит може да се изтегли и за екскурзия/почивка, семейно тържество (юбилей, абитуриентски бал) и др.

Колко бързо ще получите кредита зависи от кредитната институция. Това обикновено се случва между 1 и 14 дни след подаване на съответните документи за отпускане на заема. Все повече финансови институции дават възможност за кандидатстване онлайн, като дори банките възприемат този подход.

Някои банки предлагат потребителски кредити при промоционални условия, сред които е експресното разглеждане на искането ви за кредит. В Пощенска банка например може да получите желания кредит само за 3 часа. За целта трябва да кандидатствате до 31.08.2019 г., като можете да заявите кредита онлайн, по телефона или мобилен експерт да ви дойде на крака с необходимите документи. Така не е нужно да губите време, за да стигнете до офис на банката.

Размерът на предлагания кредит е от 10 000 до 70 000 лв., срокът – до 10 години, а лихвата е промоционална – от 4.65% до 5.25% при превод на работната ви заплата в банката. Можете да се възползвате от отстъпка от лихвения процент, ако ви превеждат заплатата в банката и изберете някоя от нейните пакетни програми.

В рамките на промоцията получавате покритие на вноските по кредита при безработица, нетрудоспособност, продължителен болничен и др. с програма "Защита на плащанията". Този заем дава възможност за обединяване на задължения по потребителски кредити и други видове кредитни продукти в едно.

Потребителските кредити са най-лесният начин за финансиране на ежедневните ви нужди и желания. С тях може да обновите дома си, да си купите желана вещ или да реализирате мечтано пътуване. Възможностите за тегленето им са все по-благоприятни, заслужава си да се възползвате от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика