Правителството пак реши да не рискува да увеличава средствата в Сребърния фонд

1640
Правителството пак реши да не рискува да увеличава средствата в Сребърния фонд
Снимка: iStock/Guliver

Средствата от т.нар. "Сребърен фонд" (Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система) няма да бъдат инвестирани в пазарни инструменти, а ще останат на депозит в БНБ или под формата на други инструменти по сметки в БНБ. Това става ясно от решение на правителството на днешното заседание.

Министерският съвет обяснява, че няма да има вложение на парите, защото "настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск".

Нов представител на работодателите в УС на "Сребърния фонд"

Предвид ротационния принцип за излъчване на представител от национално представителните организации на работодателите за член на Управи...

Припомняме, че идеята на Сребърния фонд беше да бъде трупан допълнителен актив чрез пазарна дейност с цел по-голяма стабилност. Сребърният фонд беше създаден с част от излишъка в бюджета през 2007 година, като трябваше да подпомага пенсионната система след 2018 година. Впоследствие беше приет закон, в който се посочва от какви източници на приходи ще бъде захранван и как може да бъде управляван. В него трябва да влизат парите от приватизация, от концесии, както и 25% от излишъка в бюджета, ако има такъв. Пак по закон до 70% от средствата могат да се инвестират в акции на страни - членки на ЕС, до 30% в акции на трети страни и до 30% в облигации.

През миналата година в. "Сега" писа, че постъпленията по фонда съвсем намаляват. В Закона за държавния бюджет за тази година беше предвидено да не се внасят пари от концесията на Летище София в Сребърния фонд, заради което президентът Румен Радев сезира Конституционния съд. А с днешното решение правителството следва приета вече стратегия, като днес одобри два документа в рамките ѝ - Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на Фонда за периода 2020-2022 г.

"Одобреният консервативен подход гарантира минимизиране на негативните ефекти и проявите на волатилност на международните капиталови пазари. Това, от своя страна, съответства на текущата пазарна среда и води до избягване на риска от намаляване средствата на Фонда, което е неприемливо от гледна точка на основната му функция", казват от МС.

Двата стратегически документа ще бъдат актуализирани ежегодно, в съответствие с тенденциите на финансовите пазари и при оценка на риска. Този подход позволява своевременното и адекватно предефиниране на инвестиционната политика и средносрочната стратегия на Фонда при настъпили промени в пазарната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика