Преди декемврийските празници – да поговорим с децата за парите

20206
Преди декемврийските празници – да поговорим с децата за парите

Преди да е настъпила еуфорията от празничното пазаруване, можем да се възползваме от момента и да поговорим с децата си за предстоящите разходи.

Финансовото образование на децата зависи преди всичко от нас като родители – от това, което им обясняваме за парите, и от личния пример, който им даваме. А колкото по-рано започнем да обсъждаме с децата си семейния бюджет, толкова по-лесно ще ги научим правилно да управляват личните си финанси.

Видинската община с просрочени задължения за над 6 млн.лв.

Община Видин е с просрочени задължения от 6 266 891 лева в края на 2013 година. Това съобщи по време на обществено обсъждане за изпълне...

Децата трябва да притежават определени познания за парите според възрастта им, затова е важно да изберем правилния език и подход, когато говорим с тях.

С децата до 6-годишна възраст можем да говорим за това откъде идват парите и каква е разликата между "искам" и "имам нужда".

Когато ги водим с нас на пазар, можем да ги включим в процеса, като им поставим условие да изберат определен брой неща за себе си – едно или две. Така, дори да не познават още числата и цените, те ще знаят, че покупката е обвързана с правенето на избор и вземането на решение. Този подход ще ни помогне и при подготовката на списък за Дядо Коледа. За да избегнем избора на прекалено скъпи стоки от детето, лесно можем да му обясним с представянето на сравнения – колко други неща бихме могли да му купим вместо желаната играчка.

С децата над 6-годишна възраст е подходящо да започнем да говорим за сравняване на цените на продуктите.

Варна е предвидила 1,5 млн. лв. за зимна поддръжка

Община Варна предвижда 1,5 млн лева за зимна поддръжка. Сумата може да варира в зависимост от метеорологичната обстановка. Информацията...

Те вече са ученици и могат да имат лични средства под формата на джобни. Ето защо трябва вече да знаят как да управляват тези свои средства. Добре е да им обясним как да ги разпределят във времето и как могат да спестяват.

Можем да ги мотивираме, като за по-големи покупки им предложим сами да спестят някаква част или дори цялата сума.

За да им обясним кога и какви решения се вземат при избора на покупки, е добре да ги запознаем със семейния бюджет на домакинството. Ако самите ние не сме започнали да водим такъв, лесно е да започнем. Според експертите в потребителското кредитиране на БНП Париба Лични Финанси, съставянето на семеен бюджет е много важна стъпка към постигането на финансова стабилност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com