Предложение: Минимум 10 000 лева глоба, ако хранителен продукт няма сертификат за качество

4845
Предложение: Минимум 10 000 лева глоба, ако хранителен продукт няма сертификат за качество
Снимка: БГНЕС

Промени в Закона за храните ще трябва да премахнат двойния стандарт при храните. Това обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която застана зад инициативата на земеделската кооперация "Произведено в България". С инициативата се предлагат проект за изменение и допълнение на Закона за храните, предаде БГНЕС.

Председателят на съюза на земеделските кооперации в България Явор Гечев каза, че в основата на промените е всяка храна да бъде придружена със сертификат, която да гарантира на българския потребител, че консумираната храна ще е идентична на храната, произведена в съответната страна, а не с по-ниско качество.

ЕК одобри българската програма за двойния стандарт при храните

Имаме поредна ефективна крачка за двойния стандарт с храните. Европейската комисия (ЕК) одобри предложения от България пилотен проект з...

"Някой може да възроптае по отношение на нарушаване на конкуренцията - напротив това е защита. Ние не забраняваме нищо, освен това, което противоречи на закона. Тук казваме, че трябва да има определена рецептура, която да е регистрирана в някоя държава членка на ЕС, защото ако не отговаря на тази рецептура и регистрация, продуктът не е законен. Най-вероятно на пазара ни ще продължи да има такива продукти, но ще трябва да се казват по различен начин и потребителят ще трябва да ги познава по друг начин, да не го заблуждават, защото това е нелоялна търговска практика. Прекият ефект от този законопроект е, че тези продукти ще се продават и на по-ниска цена”, заяви Гечев.

Той подчерта, че с тези промени се въвеждат контрол и санкции. Сред тях се регламентират глоби в размер между 10 000 и 20 000 лева ако се установи, че съответната храна не отговаря на посоченото в сертификата, а при повторно нарушение от 40 000 до 50 000 лева.

Гечев настоя ЕС да заложи в директивата създаването на единен регистър на всички стоки, чрез който може да се контролира качеството на храните. Това от своя страна ще доведе до отпадането на сертификатите, издадени от страната-производител, които да придружават стоките, защото и сега Българската агенция по храните може да осъществява контрол, но е необходимо да изпрати писма до агенциите на всичките 28-страни членки, което е трудоемка задача.

Според него повече от година, след като Европа обеща създаването на обща директива нищо не се случва, а имаме нужда от гарантирането на еднаквото качество на стоките и те по-скоро трябваше да създадат регламент, а не да дадат просто насоки.

Земеделският министър: Разговорът за двойния стандарт при храните скоро няма да свърши

Разговорът за двойния стандарт при храните в ЕС не е завършил и скоро няма да завърши. Разгледахме три проектодирективи, предложени от ...

"Въпреки че сега стоките вървят с документи не се знае дали написаното в тях съответства на регистрацията и рецептата. Аз знам за пет еднакви продукта с различни рецепти", категоричен е председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

Стана ясно още, че законопроектът е бил внесен в петък от Светла Бъчварова от БСП. Това действие не е било обсъдено с АИКБ и земеделските кооперации. "Очакваме и Обединените патриоти също да го подкрепят. Съзнаваме, че има опасност от политизиране на законопроекта ни. Ние искаме да имаме подкрепа от повече партии", заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

"Проблемът може да бъде решен на национално ниво с контрол и санкции, не с призиви. Той не трябва да се политизира. Вече има индикации, че той ще бъде припознат", добави още Велев.

Той уточни, че законът въвежда административна тежест, "която се борим да бъде по-малка, но в случая тя е оправдана, защото тя няма да е върху българките производители". Още една причина да подкрепим тази инициатива е, че тя подкрепя българските производители, каза още Велев.

Порожанов: До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните

"До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Министер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика