Предложение: Субсидии само за фермери с поне 3 години регистрация

3188
Предложение: Субсидии само за фермери с поне 3 години регистрация
Снимка: БГНЕС

Да се субсидират инвестиционни проекти само на земеделски производители, които са били регистрирани като такива най-малко 36 месеца преди кандидатстването. Това предлага земеделското министерство за новия програмен период, предава 24 часа. Идеите за промени бяха представени на видеоконферентно заседание на тематичната работна група за изработване на стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021-2027 г.

Целта е помощта по инвестиционните мерки на Програмата за развитие на селските райони да се насочи към съществуващи стопанства с история, които искат да се разрастват и модернизират. Практиката от предишните два програмни периода показа, че много от проектите по ПРСР се подават от новорегистрирани земеделски производители само с идея да се усвоява субсидия, а не за реален и перспективен земеделски бизнес. Затова се предлага сега за инвестиционни дейности да могат да кандидатстват само средни и по-големи стопанства с над 20 000 евро т.нар. стандартен производствен обем. Това означава например ферми с поне 275 овце, 85 телета, 345 дка пшеница, 60 дка картофи, 145 дка десертни лозя и т.н. За производителите с по-малки стопанства и младите фермери се предвижда да има отделно направление със 100% грант.

Шефът на фонд “Земеделие” иска намаляване на субсидиите за земеделци

Да се намали субсидията от 50 на 25% по инвестиционните мерки от Програмата за развитие на селските райони в новия програмен период, за...

Тематичната работна група е обсъдила и предложението да се намалят субсидиите по инвестиционните мерки на ПРСР, за да има средства за повече проекти, като финансирането се допълни от кредити, отпускани от фонд “Земеделие”. За първи път тази идея беше лансирана от шефа на агрофонда Васил Грудев на церемонията “Агробизнесмен на годината”, организирана от вестник “Български фермер”. Сред другите предложени промени са инвестициите в неземеделски дейности в селските райони да се насочат към стопани и микропредприятия, които създават повече работни места. Физически лица ще бъдат допустими за подпомагане само за инвестиции, свързани с развитие на занаяти. Тези първи проекти на мерки за новата обща селскостопанска политика предстои да се актуализират и прецизират в детайли, обясни зам.-министърът на земеделието Лозана Василева. На този етап програмирането е без финален бюджет, законодателство и регламент за стратегическия план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com