X
 
 

Председателят на АИКБ: Бизнесът плаща по-малко данъци, защото плаща по-големи заплати

3717 4
Председателят на АИКБ: Бизнесът плаща по-малко данъци, защото плаща по-големи заплати
Снимка: БГНЕС
Амбициозен – така председателят на АИКБ Васил Велев видя проекта за Бюджет 2020. Той посочи като по-щедър при разходите плана за бюджета и изрази съмнение, че заложените приходи щели да бъдат събрани, но видя и изсветляване на икономиката заради заложените по-високи приходи.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обаче посочи сегашния бюджет т.е. за тази година, като по-добър, от готвения за догодина. "Разходите не растат с този темп, с който искаме да видим", заяви той. Според него, бюджетът ще разпределя по-малко от БВП като процент, отколкото през тази година. Димитров видя и резерви в борбата със сивата икономика и посочи, че около 27-28 млрд. лева "се въртят на сиво". Ако това бъде обложено с осигуровки и данъци, сами ще видите за какви възможности говорим, каза синдикалният лидер, който настоя за преразглеждане на данъчната политика.

Менда Стоянова: Бюджет 2020 ще бъде приет в началото на декември

В началото на декември може да имаме бюджет на държавата за 2020 година, заяви пред БНР Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател н...

Освен това, Димитров беше категоричен, че бизнесът плаща два пъти по-малко данъци от хората. Пред БНТ Велев обясни, че бизнесът ще плати по-малко данъци, защото плаща повече заплати и има по-малка печалба. "Това е част от прегряването, по-скоро свръхамбицията на бюджета", каза Велев. И веднага наблегна на факта, че прогнозата на ЕК за българската икономика за догодина е с 0,3% по-ниска от тази на проектобюджета, като директно каза, че заложените в проектобюджета приходи едва ли ще бъдат събрани, затова било добре, че е заложено нулево салдо т.е. балансиран бюджет.

Пламен Димитров видя положителен знак за заплатите в управляваните от държавата сектори, но убедено повтори за пореден път, че при здравеопазването няма да има достатъчно увеличение на заплатите – по-конкретно при училищното здравеопазване, домове за социални услуги, където ръстът на заплатите щял да е само 10% и няма да стигне исканата от медицинските сестри надница от най-малко 900 лева месечно. "Очакваме протести в музикално-културния бранш", предупреди синдикалният лидер, защото там положението с парите било трагично.

Васил Велев пък посочи раздутия щат в МВР като проблем и обясни, че работодателите не подкрепят бюджета на НЗОК за догодина, защото логиката не е да има превенция, а хората да се разболяват. "Имаме прекомерно много болници на глава от населението, които не могат да изпълняват функциите си", заяви Велев и каза, че всеки трети болничен за работодателите е фалшив, като уточни, че се очаква увеличение на болничните догодина от 11%. "Съгласен съм донякъде", включи се и Димитров.

Искаме да видим капиталови разходи за кабинети, за спортни бази, за бази като цяло, както и стипендии, повече средства за библиотеките, повече извънкласни занимания в основното образование – това искат работодателите от бюджета. За пореден път беше повдигнат въпроса с минималната работна заплата - трябвало да се договаря по сектори, а не от държавата, като Пламен Димитров подкрепи тезата. Освен това, трябвало да има по-голяма квота за ваучери за храна, което нямало да увеличи натоварването на бюджета.

Горанов защити бюджета и с аргумент, че е време да се вдигат местни данъци и такси

Приходите като дял от БВП за догодина растат, така че е несъстоятелно да се говори за по-малко амбициозна цел. Нито един лев преизпълне...

Каква е бюджетната картина според правителството – припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Jdbdb 4 Jdbdb преди 4 седмици Профил на трол?
  А са етови Евро пари а са плащайте да ви е честит европейския съю що не направят заплатите колко пари са ти данаци те толкова да получаваш
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Значи, ако плащат още по - големи заплати, ще плащат още по - малки данъци. Поне така излиза от думите му. Ама не искат, пустите му работодатели. Защо ли?
 • 999 2 999 преди 4 седмици Профил на трол?
  Велев - един от най-гнусните плевели на "прехода".
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Момчета, стига сте ги вдигали тези заплати, ще се изсипете от зор. Правете като бай Тошо, мир на праха му - като се назори и вдигне цените, после си пази кръста и не вдига заплатите. Пък и хотелите на Малдивите и къдели още не ще фалират, ако продължават да ви падат печалбите.
Последно в Актуално