Прехвърлиха 380 млн. лева между пенсионните фондове

7591
Прехвърлиха 380 млн. лева между пенсионните фондове
Снимка: БГНЕС

Близо 380 млн. лв. са прехвърлени между пенсионните фондове за една година, сочат данните на Комисията за финансов надзор.

Над 171 хил. души са сменили фонда, в който се осигуряват за старини, и са прехвърлили парите, които вече имат по личните си партиди. Най-често хората се прехвърлят в друг пенсионен фонд, когато сменят работата си, както и в търсене на по-висока доходност за спестяванията си. Това се доказва от данните на КФН, според които най-много хора са се прехвърлили към фонда, който има най-висока доходност.

Пенсионните дружества имат 2 месеца, за да уеднаквят методиките си за доходността

Абсолютно не съм съгласна, че са неясни собствениците на пенсионните дружества. Знаем действителните им собственици. Това заяви председ...

Но не само доходността е решаваща за избора на дружество, тъй като и при другите фондове има сериозно движение на хора и пари.

Само през първото тримесечие на 2015 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени 50 630 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от един пенсионен фонд в друг, съобщиха от КФН.

В резултат общо 42 094 души от подалите заявления са променили участието си в пенсионните фондове. Като те са прехвърлили общо 100,53 млн. лв. За три месеца 1% от осигурените са прехвърлили 1,19% от натрупаните във фондовете пари. Но за цяла година се оказва, че 4% от всички осигурени са сменили дружеството си, като са прехвърлили близо 5% от всички средства за старини. Това движение между фондовете е добър стимул за тях да търсят по-добра доходност на хората, които са ги избрали.

За първото тримесечие на 2015 г. повечето универсални фондове постигат годишна доходност от 6-7%, сочат данните на КФН. Само два от фондовете се открояват с по-малка доходност от около 4,5%. Тези резултати са доста добри на фона на падащите лихви по банковите влогове, които в редица трезори вече са под 1% за година.

Пенсионните дружества скочиха срещу идеята пенсиите да се съхраняват в Сребърния фонд

Идеята на финансовото ведомство индивидуалните пенсионни партиди да се съхраняват в Сребърния фонд разрушава сигурността на пенсионната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com