През август става ясно дали родните банки са преминали стрес тестовете

3110
През август става ясно дали родните банки са преминали стрес тестовете
Снимка: БГНЕС

Краят на проверката на банковите активи ще бъде в края на юни и началото на юли. Стрес тестовете на банките ще използват оценката на активите и резултатите от тях ще бъдат ясни през август. Очакваме те да потвърдят, че банковата ни система е стабилна. Това заяви гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев (на снимката) на ежегодната среща на бизнеса с правителството, предаде Expert.bg.

Негова реплика, че стрес тестовете са събитието на годината провокира задочен спор с изпълнителния директор на „Сибанк“ и председател на банковата асоциация Петър Андронов, според когото такъв начин на мислене е опасен. „Оценката на активите се приема като някаква магия, а не трябва да е така. Та се старае да е обективна, но в нея има стотици субективни допускания. Далеч по-важно е да се изчистят неразумните практики на банкиране. Банковият надзор в момента има нужда от тишина, трябва ни усещане за сигурност за стабилност“, заяви Андронов. След което Радев уточни, че БНБ работи за прегледът на активите да е събитие само за банковата система, но не и за бизнеса и домакинствата.

Горанов не очаква проблеми при стрес тестовете на банките

Проблеми за банките при стрес тестовете не са изключени, но ние следим финансовия сектор на дневна база и не смятаме, че има основание ...

Попитан какво ще се случи, ако някоя банка не премина теста, управителят на централната банка каза, че има възможности проблемът да се реши по пазарен начин. Какво още коментираха Радев и Андронов прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика