Президентът на КНСБ е преизбран в управленския орган на МОТ

4142
Президентът на КНСБ е преизбран в управленския орган на МОТ
Снимка: БГНЕС

Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе преизбран за член на управляващия орган на една от най-значимите световни организации – Международната организация на труда (МОТ). Това се случи по време на 106-тата Международна конференция по труда, която се провежда в Женева, съобщиха от КНСБ.

Димитров е част от т.нар. Административен съвет на МОТ. В него членуват представители на 28 държави, като 10 от тях са с постоянни членове. Това са Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Русия, Великобритания и САЩ, а останалите 18 се избират от Конференцията на всеки три години на географски принцип. Представителите на работодателите и на работниците се избират персонално. Лидерът на КНСБ е избран в групата на работниците, а номинацията му идва от Международната конфедерация на профсъюзите.

Пламен Димитров е най-високопоставеният българин в Международната организация на труда. До 2014 година, когато бе избран в управителното тяло за първи път, българските синдикати никога не са присъствали в този орган.

КНСБ иска необлагаем минимум, нови данъци и семейно облагане

Въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната работна заплата за страната, прилагане на семейно подоходно облагане, въвеждан...

„Посвещавам тази победа на българските работници. Приемам номинацията ми като възможност да изразявам и да защитавам на глобално ниво позициите на хората на труда, както в България, така и в Европа. Тази позиция е изключително важна и в отношенията ни със социалните партньори, тъй като ни дава допълнителна аргументация да защитаваме стандартите на МОТ в областта на достойния труд, колективното договаряне, безопасността на работното място и др.“, заяви Пламен Димитров пред форума на една от най-старите и авторитетни организации в света.

Международната организация на труда - история и дейност

Международната организация на труда, със седалище в Женева, е основана на 11 април 1919 по предложение на френските индустриалци Роберт Оуен и Франсоа Легран от 19 век. Основната мисия е социалната справедливост и защитата на правата на трудещите се. Почти всички (185 от 193) членове на ООН са част от МОТ. България е член на организацията от 1920 г.. По решение на Нобеловия комитет на МОТ е присъдена за мир за 1969.

МОТ е една от най-старите и най-представителни международни организации. Създадена при Лигата на нациите, тя функционира и до днес, а от 1946 става първото специализирано учреждение на ООН.

МОТ приема правно обвързващи конвенции както и препоръки за страните членки, засягащи различни области на трудовото право. Те установяват минималните стандарти на основните трудови права, както и други стандарти, регулиращи условията на заетост, труд и социално осигуряване.

Пламен Димитров е преизбран за президент на КНСБ

Пламен Димитров ще бъде президент на най-голямата обществена организация - КНСБ и през следващите пет години. Това решиха днес делега...

Конвенциите подлежат на ратификация от страните членки и се явяват международни договори, задължителни за изпълнение в случай на ратификация. Даже в случаи, когато държавата не ратифицира някоя от конвенциите, тя е длъжна по силата на членството си в МОТ и присъединяването си към неговия устав да спазва четирите основополагащи принципа в сферата на труда, залегнали в декларациите на МОТ:

- Свободата на сдружаване и правото на организиране и колективно договаряне

- Забрана на дискриминацията в трудовите отношения

- Премахването на принудителния труд

- Забрана на детския труд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com