Приеха нови промени за либерализация на енергийния пазар

5577
Приеха нови промени за либерализация на енергийния пазар
Снимка: "Холдинг Металик"

Поредните изменения в Закона за енергетиката, насочени към продължаване на либерализацията на енергийния пазар, прие парламентът.

Измененията са внесени от Делян Добрев от ГЕРБ и група народни представители.

За пълната либерализация на енергийния пазар чакаме окончателния доклад на СБ

С приключването на пълната либерализация на електроенергийния пазар ще бъде преодолян финансовият дисбаланс в енергийния сектор. Това к...

Промените предвиждат производителите на електроенергия с инсталирана мощност между 1Mw и 4Mw от 1 юли 2019 г. да имат възможност за излизане на свободния пазар, което ще осигури допълнителни количества електроенергия на борсата и подобряване на конкуренцията.

От 1 юли 2019 г. тези производители ще преминат от преференциални цени към пазарна цена и договор за компенсиране с премия.

Останалите промени предвиждат в законодателството да бъде въведено конкурсно начало за предоставяне на преференциална цена или премия.

Измененията срещнаха подкрепата на работодатели, малки производители на енергия от ВЕИ, енергийната борса, БЕХ и КЕВР, но с искане за прецизиране на редица текстове.

Изваждането на толкова голямо количество електроенергия на борсата - 372 централи или 1 млн.500 хил. МВтч, макар и годишно производство обаче се оказва, че събуждат безпокойство сред БЕХ (в частност НЕК), а и сред Българската независима Енергийна Борса (БНЕБ).

Как ще се сваля цената на индустриалния ток - с ток от държавни производители

Ще бъдат осигурени допълнителни количества ток за свободния пазар. Това стана ясно след днешната срещата в КЕВР за индустриалния ток. ...

Затова прецизиране ще се наложи, а в тази връзка е от значение и преразглеждане с цел подсигуряване и на текстовете за таксите за износ и за внос. Целта - презастраховане от опасността от свърхликвидност на борсата.

От Министерство на енергетиката и от Фонд Сигурност на електроенергийната система подкрепиха поправката, която предвижда, производителите на електроенергия с инсталирана мощност между 1 MW и 4 MW от 1 юли 2019 г. да преминат от преференциални цени към пазарна цена и договор за компенсиране с премия.

За тази цел Министерство на енергетиката ще трябва съответно да подаде и документи за нотификация към ЕК за признаването на държавна помощ.

В рамките на дебата народният представител от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по енергетика Валентин Николов поясни, че се върви към либерализация на пазара.

„Стъпка по стъпка в един момент България слава Богу ще се озове в абсолютен конкурентен пазар. Всяко едно домакинство с кликване на компютъра ще може да си купува електрическа енергия от всеки, който пожелае на цена, която му се предлага от различни търговци.

И утре три предприятия няма да работят заради цените на свободния енергиен пазар

И утре, 4 декември, „Чугунолеене“ - Първомай, ще бъде със спряно производство заради висока цена на тока на свободния енерг...

Ще дойде и то не много далече и този въпрос. Няма да има регулиран пазар, а ще има свободен пазар“, допълни депутатът от ГЕРБ. Според него между първо и второ четене е хубаво да се изгладят текстовете. По думите му като цяло философията на закона е добра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика