Природозащитници: Държавата дава в пъти повече на "Юлен", отколкото получава

2282
Природозащитници: Държавата дава в пъти повече на "Юлен", отколкото получава
Снимка: БГНЕС

Държавата е получила над 2,5 млн. лв. концесионни такси от ски зона "Банско" за периода между 2002  и 2016 година, докато концесионерът на ски зоната "Юлен" е получил поне 4 пъти повече. Това твърди неправителствената коалиция "За да остане природа в България" на база на своя проверка.

Според цитираните данни от природозащитниците концесионерът е получил парите през министерствата на спорта, икономиката и туризма и община Банско. Те са предоставяли средства на ски федерацията, която след това се е разплащала със същия концесионер за наем и подготовка на пистите за световни и европейски купи и състезания по ски, сноуборд и биатлон от 2007 година насам. "Тази разлика освен всичко друго показва, че концесионните плащания на концесионера изобщо не съответстват на реалните му приходи", отбелязват природозащитниците.

Ска Келер не е получила официално извинение от българското правителство заради Симеонов

Българското правителство не ми е поднасяло извинение за случилото се с Валери Симеонов и партията му НФСБ. Това заяви съпредседателят н...

Те изнасят данни, според които за периода 2002-2016 г. концесионерът "Юлен" заплаща на екоминистерството 2,673 млн. лева концесионно възнаграждение. Общо това е по-малко от средствата, които концесионерът получава само през 2012 година от ски федерацията за наем на пистите за Световните купи по ски алпийски дисциплини - мъже и жени в Банско - 2,710 млн. лева Тези средства са част от общата субсидия от 3,418 млн. лева на спортното министерство към ски федерацията за 2012 година.

За периода 2009-2016 година ски федерацията е получила от държавата 28,372 млн. лв., което е 81% от общият ѝ бюджет от 35,199 млн. лв., казват природозащитниците. От тези 81%, 4 % са субсидии за провеждане на международни състезания или 15,039 млн. лв. За периода 2006-2016 г. ски федерацията е получила от държавата общо 32,723 млн. лв.

"В същото време, според Търговския регистър, от 2012 г. насам концесионерът е на загуба", отбелязват "Зелените".

Припомняме, че по-рано този месец премиерът Бойко Борисов заяви, че реалният собственик на "Юлен" е банкерът и председател на Българската федерация по ски Цеко Минев. От Първа инвестиционна банка (ПИБ) обаче отрекоха Минев да е собственик на "Юлен". Заради този казус от "Зелените" настояват компетентните органи да проверят дали има конфликт на интереси.

И тази вечер протестиращи се обявиха в защита на Пирин

Протестите в защита на Национален парк „Пирин” продължават. Исканията освен за запазване на планината, са и за оставките на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика