Приватизацията на БФБ е спряна

5956
Приватизацията на БФБ е спряна

Няма да има приватизация на Българска фондова борса (БФБ). С писмо от 20 февруари 2013 г. до Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол бившият министър на финансите Симеон Дянков е оттеглил възлагането на приватизацията на "Българска фондова борса – София" АД и "Централен депозитар" АД, съобщават от МФ.

Основният посочен мотив е "изтеклия значителен период от време от решението на Министерския съвет на Република България за приемане на "Концепция за интеграция на "Българска фондова борса – София" АД и "Централен депозитар" АД в европейските и световните капиталови пазари" и от възлагането с писмо на Министерството на финансите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да организира процедурата по приватизация на държавното участие в двете дружества". Другият мотив, посочен в писмото до АПСК, е "променената инвестиционна обстановка в страната".

Концепцията за приватизация на "БФБ-София" АД и на "Централен депозитар" АД е приета от правителството на 6 април 2011 година. След това се извършват необходимите законодателни промени, както и дейности по консолидирането на капитала на двете дружества. Самата приватизация на двете дружества е възложена на АПСК с писмо от 13 март 2012 година. Министерството на финансите е собственик съответно на 50,0542% и 42,70% от капитала на "БФБ-София" АД и на "Централен депозитар" АД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com