Пробит ли е държавният бюджет или не?

11336
Пробит ли е държавният бюджет или не?

Има или няма дупка в държавния бюджет? Този въпрос си задават все повече специалисти с оглед вчерашните думи на финансовия министър Петър Чобанов, че на държавата ѝ липсват между 1 и 2 млрд. лева, след като преди това изявление имаше официални данни, че фискалният резерв на страната се увеличава.

В сутрешния блок на bTV икономистите Георги Ангелов от "Отворено общество" професорът по икономика от БАН Иван Ангелов, който е бил съветник по икономическите въпроси на Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов дискутираха въпроса, като позициите им се различаваха доста.

Почти 4 млрд. лева е фискалният ни резерв

3,9 млрд. лева е фискалният резерв на България в края на месец февруари, показват данните на Министерството на финансите. Бюджетният д...

Според Ангелов намеците на Чобанов за дефицит и поведението на правителството, което загатва емитиране на държавни ценни книжа т.е. емитиране на нов дълг, е само начин да се осигурят още няколко месеца живот на това управление. Още повече, че сега вече беше приет пакет от социални мерки - увеличаване на майчинските надбавки, намаляване цената на тока, увеличаване на кръга на хора, получаващи енергийна помощ, промяна в индексацията на пенсиите. Този пакет обаче първо още не е в сила и второ – той се изчислява с преразпределяне на средства, а не с нови разходи. Учудващо е тогава как се говори сега за бюджетна дупка от 1-2 млрд. лева при официалните данни за фискалния резерв през месец май, риторично пита Георги Ангелов.

Георги Ангелов изрази опасенията, че ако се емитира нов държавен дълг се тръгва по спиралата на спад във външните инвестиции и изпращане на лоши сигнали към европейските пазари, заради вътрешната несигурност в страната. „Откакто се видя, че България няма да има стабилно правителство дългосрочните лихви и рисковата премия се повишават и това е още от първия ден след изборите”, посочи той.

Ангелов беше категоричен, че нов дълг ще доведе до икономическа нестабилност, заради по-високите разходи за лихви, плащания по главницата и оттам – рисковата премия на страната. „Миналата година Орешарски каза, че бюджетът е подценен и ако се засилят дейностите на митниците и на НАП ще има още повече излишък. Излиза, че трябва да има с 1. млрд повече, а те казват, че има 1 млрд. дупка”, посочи несъответствието с предизборната позицията на партията мандатоносител Георги Ангелов.

Икономистът от БАН проф. Иван Ангелов изрази по-различна позиция, но подкрепи виждането, че не бива да се взима нов кредит. Според него наистина ремонта на бюджета е изненада, а „смутните времена” в момента са довели до по-ниска събираемост на данъците, което отваря въпросният недостиг. „ В сегашния бюджет събираемостта на данъците и потребностите са около 18.4 млн. лв. и те очакват при несигурност данъкоплатците да закъсняват данъците си. Управляващите планират да активизират икономическата и социалната политика с по-сериозен пакет от социални мерки, а сегашният е само стъпка в правилната посока”, смята икономистът.

Данъците изостават от ръста на икономиката

Икономиката на страната през последните 5 години нараства с по-бързи темпове, отколкото приходите от данъци в хазната, сочат данните н...

Експертите влязоха в спор за това има ли полза правителството да повиши събираемостта на данъците. Според Георги Ангелов кабинетът предпочита да пусне нов дълг, защото е по-лесно и не е вярно, че заради протестите хората не си плащат данъците. „Служебният кабинет показа, че приходи могат да се събират и доведе бюджета до излишък”, коментира Ангелов.

Проф. Ангелов, добави, че в писмото, което е изпратил до премиера Пламен Орешарски посочва идеи откъде да се вземат ресурси за попълване на недостига. „Драконовски мерки за събираемост на вземания, например контрабандата. Препоръчвам му още съкращаване в администрацията.” Експертът от „Отворено общество” припомни, че справянето с контрабандата и пълненото на бюджета с пари е било от първите предизборни обещание на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com