X
 
 

Продавач на чипс обещава кола за награда, КЗК го глоби на практика с три

2872 0
photo of Продавач на чипс обещава кола за награда, КЗК го глоби на практика с три
Снимка: Фейсбук-страницата на Patos Bulgaria
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършено нарушение от продавач на чипсове заради предлагани награди, многократно надвишаващи цената на продаваната стока. Пловдивската фирма "Експрес 2019" ЕООД – еднолична собственост на турския гражданин Халюк Йоргют, е глобена с 49 720 лева. Санкцията е заради провеждане на промоционална игра "PatosPatatosPuzzle – игра със супер 8-звездна награда".

Преписката е образувана от конкурента "Интерснак България" ЕООД - дистрибутор на картофен чипс, снаксове, печени продукти и ядки с марките "Чио", "Чипи", "Нътлайн" и "Помбер". Това дружество е еднолична собственост на "Интерснак интернешънъл Б. В." Холандия.

В хода на проверката е установено, че от 1-ви ноември м.г. "Експрес 2019" продава чипсове, чрез закупуването на които са обещавани награди - 100 топки на цена около 3000 лв.; 100 велосипеда на обща стойност около 15 000 лв.; 100 таблета за общо около 14 500 лв.; 25 броя "Плейстейшън 4" за около 12 200 лв.; 10 броя iPhone X за около 15 000 лв.; една "Тойота Айго" за около 18 000 лв.

 

 

Изчислено е, че стойността на част от наградите значително надвишава цената на продаваната стока. Поради това потребителите могат да закупят продуктите не защото имат нужда от тях, а защото могат да спечелят обещаваните скъпи награди.

По този начин според Антимонополната комисия се измества конкуренцията, като на заден план остават качеството на стоката и нейната цена, а потребителите се привличат по нелоялен начин в ущърб на останалите конкуренти.

Законът за защита на конкуренцията забранява извършването на продажба, когато заедно с нея се предлага или обещава нещо, чието получаване зависи от решаване на задачи, ребуси, въпроси, гатанки; събиране на серия от купони и др. под.; разиграване на игри с парични или предметни награди, чиято стойност значително надвишава цената на продаваната стока или услуга.

Пред КЗК от дружеството "Експрес 2019" ЕООД обяснили, че осъществява дейност по внос и разпространение на чипс от август 2017 г. Тогава е сключен договор с турската компания "Догуш Йийеджек Ве Ичеджек Фюретим Санайи Тиджарет А.Ш." за разпространение на картофен чипс PATOS в България, като дружеството в България нямало статут на негов изключителен представител, но турската го е определила като негов филиал.

Правилото за награди е стойността им да не превишава 100-кратния размер на цената на продавания продукт. Стоките обаче са твърде разнообразни по вид, предназначение и цени, поради което в определени случаи този 100-кратен размер би формирал огромна сума, например при продажба на лек автомобил. Затова КЗК е преценила за целесъобразно да посочи и още един корекционен критерий, при който ако 100-кратният размер на цената надвиши сумата от 8 400 лв., равняваща се на 15 минимални работни заплати към настоящия момент, стойността на наградата следва да се редуцира до този максимум. На практика това означава, че когато цената на продаваната стока е умножена по 100 и получената сума е по-малка от 8 400 лв., не е необходимо прилагане на другия критерий.

В хода на проучването било установено, че най-ниските пазарни цени на наградите са следните: таблет – 129,99 лв., велосипед – 149 лв., игрална конзола PlayStation 4 (Ps4 25) – 549 лв., телефон iPhone X – 1460 лв. и лек автомобил марка "Тойота", модел "Айго" – 18 990 лв. Излиза, че цените на две от наградите надвишават първия определен праг от 552 лв. с 908 лв. за iPhone X, съответно с 18 438 лв. за лекия автомобил.

Пред КЗК дружеството представило доказателства, че за миналата година е реализирало оборот за 1 243 000 лв. С оглед на това е прието, че размерът на санкцията трябва да представлява 4% от размера на нетните приходи от продажби за 2018 г., равняващи се 49 720 лева.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Административния съд в София.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 18-24 ноември

Овен През тази седмица се вгледайте и вслушайте в знаците на съдбата. Бъдете предпазливи. Обстоятелствата ще ви показват подводните камъни....