Прогноза: Златото поскъпва рекордно до 2030 година

35762
Прогноза: Златото поскъпва рекордно до 2030 година
Снимка: iStock

Златото премина нивата от 2 000 долара за тройунция за първи път от 8 години насам и запазва нивото си вече близо седмица. В сравнение с 2005 година повишението е над 250 процента. Прогнозата на световни и наши икономисти и финансисти е поскъпването да продължи следващите години и да достигне 7 000 долара до 2030 година, пише 24 часа.

Среброто също поскъпва и много прогнози сочат, че то може да достигне пиковата си стойност от над 50 долара за тройунция. И еврото гони най-високото си ниво от януари 2019 г. Курсът на общата европейска валута се повиши до 1,1516 долара за евро на борсата в Ню Йорк. Вече не липсват прогнози, че то може да поскъпне до 1,30 долара за евро за първи път от шест години насам.

Инвеститорите са изтеглили 10% от златните резерви на Хонконг за последната година

Инвеститори, обезпокоени от ситуацията в Хонконг, са изтеглили 10% от златните си резерви от мегаполиса през последната година, като са...

Ако цената на златото доближи 10 000 долара за тройунция, може да се наложи връщането на златния стандарт и това да отбележи пълния срив на долара. Това се е случвало за последен път през 1977 година, повтаря се на всеки 30 години и се прави, когато никой не иска да купува долари заради обезценката им.

Много икономисти – и български, и световни, определят рекордно скъпото злато като сигурен предвестник на висока инфлация и дълга криза. “Златото просто вижда инфлацията за 2021 година”, смятат те. Пандемията, довела до икономическа криза, се сочи като основна причина за поскъпването на златото и среброто. В същата посока действат отслабването на долара и евтината ликвидност на централните банки.

Златното правило при инвестирането е 1/3 в злато, 1/3 на депозит и 1/3 в акции или имоти, се отнася за хора, които имат повече свободни пари, за да може всяко от парчетата в портфейла да носи достатъчен доход. За разлика от повечето останали алтернативи златото не носи текущ доход както имота, който, докато не бъде продаден, носи наем и депозита, който, докато не бъде закрит, носи лихви и т.н. Единственото изключение е придобиването на акции в златодобивни компании, които носят дивиденти. Златото е по-бавна и трудноликвидна инвестиция от депозита и дори от имота, тъй като пазарът му има свои правила, има ограничен кръг купувачи и продавачи със свои изисквания, които затрудняват сделките.

Влагането на пари в злато изисква освен значителна сума и увереност, че тя няма да потрябва на собственика си за един сравнително дълъг период от време – 7-11 години минимум, колкото трае движението на цената му нагоре. Вложението в инвестиционно злато изисква разходи по неговото съхранение, които трябва да се калкулират и които намаляват печалбата от него. Самите “златни сделки” са натоварени с такси и комисиони, което ги оскъпява и също отнема част от печалбата.

Златото не знае граници, става все по-скъпо

Цената на златото продължава да се покачва. На 4 август за първи път беше преодоляна психологическата бариера от 2 000 долара за тройун...

Има най-различни начини за инвестиции в злато. Първата е т.нар. инвестиционно злато – покупка на златни кюлчета, монети, слитъци или дори бижута. Проблемът при него възниква веднага след покупката – то трябва да бъде съхранявано някъде, което означава разходи, които ще се правят за един сравнително дълъг период от време. Друг проблем, пред който може да е изправен купувачът на инвестиционно злато, е, че не може да избере с точност грамажа, а трябва да закупи толкова, колкото примерно тежи кюлчето или монетата. При определяне на доходността на такава инвестиция трябва да се знае, че продавачите вземат големи комисиони, което още повече надува цената и стеснява бъдещата печалба. У нас комисионите се движат между 3 и 5% на сделка. Ако се добави и тази при продажбата му с цел капитализация, общият разход за комисиони стига до 10% от стойността на покупката. Това на свой ред означава, че до момента, когато реши или му се наложи да осребри инвестицията си, цената трябва да се е вдигнала с над 10%, за да реализира печалба.

Покупката чрез фючърсни сделки, която е втората възможност за инвестиция в злато, пести от разходите за съхранение, но също не се препоръчва за дребните инвеститори, тъй като се извършва чрез чужди борси. Търговията с фючърсни контракти на злато също може да изисква по-голяма първоначална инвестиция, тъй като размерите на договорите обикновено са доста големи. Рисковете са големи, доколкото се играе с прогнозна цена. Според борсови играчи при сделка за 100 унции всяка промяна на цената с 1 долар води до загуби от 100 долара. А такъв спад може да се случи и в рамките на едно денонощие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика