Прокопиев: Лъжа е, че фалитът на КТБ ще удари толкова сериозно

18107
Прокопиев: Лъжа е, че фалитът на КТБ ще удари толкова сериозно
Снимка: БГНЕС

В общи линии всичко, което Икономедиа писа през годините за КТБ, се потвърди. Това заяви собственикът на медийната група Иво Прокопиев.

Според бизнесмена има манипулация относно загубите за икономиката ни заради бъдещата ликвидация на КТБ. Влоговете на общините са гарантирани с държавни ценни книжа, а всъщност само няколкостотин лица са с влогове над 1 млн. лева. 250 са предприятията с гарантирани влогове и те няма да загубят пари, физическите лица са няколко хиляди с такива влогове – около 3 хил., което пак може да се изплати. Загуба ще имат общински дружества, да – но каква е логиката „Топлофикация София” да държи в КТБ близо 100 млн. лева, а да дължи милиони за доставки на газ и да не ги плаща, попита Иво Прокопиев.

Георги Кадиев пита: Как КТБ е давала милиони на свързани лица?

Големите депозитари, особено общини, държавни и общински предприятия, ще губят много пари в КТБ. Това заяви червеният депутат Георги Ка...

По официални данни, след поставянето на КТБ под специален надзор, потреблението в България е намаляло с 1%.

По думите на Прокопиев, ако бъде потвърдена отрицателна капиталова адекватност чрез счетоводно вписване, ще започне процедура за отнемане на лиценза на КТБ. Срокът за отнемане е пет работни дни – най-вероятно ще се случи през тази седмица. След това започва да тече срок от 20 работни дни, който е такъв по закон, за да си получат хората гарантираните до 100 хил. евро влогове, обясни Прокопиев.

Според предприемача одиторите в КТБ са там „за правна сигурност”. Прокопиев смята, че дупката в КТБ има три основни компонента. Първият компонент е един вид „социална дейност” – давани са пари за медии, за спортни дейности например. 300 млн. лева са отишли за ТВ7, 100 млн. лева са дадени за „други медийни групи”, каза Иво Прокопиев. Вторият компонент е изкупуването на лоши кредити и активи – такива, които всички други банки считаха за много рискови и продаваха, а КТБ купуваше. И третият компонент е свързан вече с истински активи, но износ на парични потоци към чужбина, изброи бизнесменът.

Има начин при третия компонент прокуратурата да действа – да проследи паричните потоци и да се опита да бъдат блокирани, но това не е лесна работа, защото ще трябват съвместни действия с властите на десетки дестинации в чужбина, каза Прокопиев пред Нова телевизия.

Валери Димитров отвърна: Осман Октай говори глупости

Успях да чуя глупостта, която Осман Октай изтърси по Нова телевизия. Това каза доста разгневен бившият шеф на Сметната палата проф. Вал...

Собственикът на Икономедиа посочи като „последно усилие” да се хвърли прах в очите на хората с офертата на т.нар. Омански фонд. Още в петък, 31 октомври, Европейската комисия на практика го обяви за нерегламентирана държавна помощ, но ГЕРБ прояви благоразумие и оттегли точката, каза той. Един вид бившият собственик предлага да върне част от това, което е купувано от КТБ, с пари на вложителите и отделно държавата да даде пари на данъкоплатците за оздравяване на банката – доста нахално, коментира Прокопиев.

Абсурдно е след толкова протести още първият законопроект в новия парламент да е на Пеевски, заради когото тръгнаха големите протести. Законопроектът е доста нескопосано написан, добави Прокопиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com