Прокуратурата се заканва да гони още хора за "Белене" - ще има ли обвинение за Овчаров?

2484
Прокуратурата се заканва да гони още хора за "Белене" - ще има ли обвинение за Овчаров?
Снимка: БГНЕС

Не е изчерпан кръгът на обвиняеми лица по случая АЕЦ „Белене”, по досъдебно производство, за което обвинения бяха повдигнати на вече трима души - бившия енергиен министър Петър Димитров и бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в отговор на въпрос дали да се очакват още обвинения по казуса АЕЦ „Белене”, предаде БГНЕС.

Арнаудова беше категорична, че прокуратурата няма да обявява предварително на кои лица предстои да се повдигат обвинения, защото не е редно. „А лицата ще узнаят, когато бъдат призовани в качеството им на обвиняеми лица, че ще бъдат привлечени към наказателна отговорност”, каза тя.

Официално: В парламента ще има комисия "Белене"

Народното събрание прие създаването на временна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, довели до задължения на бъл...

Вчера (18 октомври) управляващите обявиха, че Румен Овчаров, и Петър Димитров ще бъдат отстранени от управителните органи на две държавни енергийни дружества, защото са били министри именно по това време. Димитров напуска поста член на Управителния съвет на ДП "РАО", а Овчаров няма да е член на надзорния съвет от квотата на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, уточниха от Министерството на енергетиката. Румен Овчаров беше енергиен министър в правителството на Сергей Станишев точно преди Петър Димитров. Освен тях двамата, от поста си на член на Съвета на директорите на проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД беше освободен и регионалният министър на Сергей Станишев - Асен Гагаузов.

На 28.11.2007 г. Велков и Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка с руската „Атомстройекспорт“, като са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК в размер на 77 172 475 евро. Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на МИЕ в НЕК е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори, но въпреки тези си задължения е бездействал. Деянието е извършено умишлено, последвалата щета е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, е тезата на прокуратурата.

На Петър Димитров е наложена най-леката мярка за неотклонение - "подписка", но няма право да напуска страната без разрешение на прокурора по делото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Съдебна реформа ли": Прокуратурата не иска да гледа сигнал от издирвания Петър Петров-Еврото

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com