Прокуратурата щяла да търси връзки на Пеевски с КТБ в "други 24 производства"

7574
Прокуратурата щяла да търси връзки на Пеевски с КТБ в "други 24 производства"
Снимка: БГНЕС

В хода на досъдебното производство не сме установили никакви връзки между фалита на КТБ и Делян Пеевски. Това не беше предмет на това досъдебно производство – ако беше, щеше да продължи още 30 години. Така наблюдаващият прокурор по делото "КТБ" Иван Гешев коментира може би най-горещата тема по сагата.

На въпрос дали прокуратурата ще каже в крайна сметка колко от дружествата, присвоили кредити от КТБ, са свързани с Пеевски, Гешев отвърна, че имало още 24 производства, които са по отделни случаи на отпуснати кредити. Ако по някой от тези случаи има връзка с г-н Пеевски, ще се изясни, подчерта държавният прокурор.

Прокурорът по делото "КТБ": Обвинението е за присвоени 2,5 млрд. лева

Предметът на това разследване са не 205 млн. лева касова липса, както повторяха медиите, а 2,5 млрд. лева кредити, които според нас са ...

Относно това дали има други политици, освен Николай Бареков, Гешев обясни, че той бил най-яркият пример, но имало и други политици. Прокурорът каза, че няма да сочи имена, защото не било коректно и уточни, че нямало да разделя хората на политици, журналисти и т.н. И повтори, че "къде са отишли парите", е етап на другите 24 производства, които той не наблюдавал, но каза, че едно от тези производства било за Бареков. Гешев добави, че по време на делата всеки може да види кои са другите хора, които ще бъдат призовани заради случая.

Попитан кой ще отиде на съд, след като още през 2011 година е трябвало да бъде взет лицензът на КТБ, прокурорът отвърна, че по закон това е подуправителят на "Банков надзор". Припомняме, че подуправителят на "Банков надзор" Цветан Гунев беше арестуван и обвинен за престъпление по служба, както и друг подуправител - Румен Симеонов. Според мен съответните лица не са си свършили работата и то "не защото са били само нехайни", уточни Иван Гешев.

Не казвам, че Цветан Василев сам е създал схемата. Имало е други хора, затова има 18 обвиняеми, заяви Гешев. И призна, че ако КТБ не беше рухнала, то едва ли прокуратурата щяла да стигне до тези обстоятелства и факти за политическа корупционна обвързаност. Доколкото помня, първият сигнал за КТБ беше на "Протестна мрежа", каза още прокурорът.

Иван Гешев не пожела да коментира дали съдът щял да възпрепятства работата му – въпрос, който беше зададен от Илиана Беновска от радио K2. Вярвам, че българският съд ще се справи в разумен срок и ще установи истината, добави прокурорът. "Това дело ще се реши от експертизи и документи - свидетелите са бонус към ситуацията", смята обвинителят.

Цветан Василев "финансирал" със 100 000 лева месечно Бареков

След като публикува обвинителния акт за делото КТБ от 12 000 страници, Специализираната прокуратура предостави на медиите около 150 стр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика