X
 
 

Проучване: Половината фирми у нас дават коледен бонус

1187 4
Проучване: Половината фирми у нас дават коледен бонус
Снимка: iStock/Guliver
Само половината компании дават на служителите си коледен бонус, но не с големината на 13-а заплата. Това показва проучване на Adecco България сред 100 български и международни компании от IT секторите, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство, базирани основно в София и Пловдив.

Причина за това е, че компаниите са ориентирани към поощряване на доброто представяне и предпочитат да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници. Вероятно това обяснява и защо великденските бонуси са още по-малко популярни и се срещат при едва 20% от компаниите.

Всяка трета фирма готова да наема нови работници

Близо 40 на сто от анкетираните в България предприемачи имат намерение да назначават нови служители през следващата година. Незаети в р...

Финансовият пакет на служителите включва както заплата, така и бонуси, ваучери, комисиони. Повече от половината от компаниите предлагат ваучери за храна, обикновено за 60 лева на месец, което е необлагаемият максимум. Предлагат се и бонуси, обвързани с представянето. Предоставят се и много материални, но не пряко финансови стимули. В над 1/3 от компаниите се дават карти за градски транспорт. Почти всички анкетирани работодатели плащат мобилните планове и телефони, а в половината от тях се предоставят и служебни лаптопи като това варира според позициите на служителите. В 2/3 от компаниите се предоставят и служебни автомобили, но за специфични позиции, пише "Монитор".

Друг тип възнаграждение за служителите е предоставянето на различни услуги, стойността на които може да е изцяло поета от компанията или е с участие на служителите. Такова е например допълнителното здравно осигуряване, което виждаме при почти 100% от компаниите.

Застраховката „Живот“ е по-малко популярна и се среща при една трета от компаниите.

Допълнителното пенсионно осигуряване се наблюдава при едва 11% от компаниите. В тази група придобивки се включват и отстъпки за закупуване на спортни карти или използване на различни услуги към кафе-вериги, ресторанти, книжарници, оптики, банкови услуги и много други.

Консорциум от три фирми обновява центъра на Девин

Консорциум от три фирми спечели поръчката за ремонт и рехабилитация на централна градска част в Девин, става ясно от нейно обявление. ...

През последните няколко години изключително популярни стават политиките на компаниите за поддържане на баланса между личен и професионален живот. Така например при повече от 80% от компаниите се наблюдава възможност за работа от вкъщи. Въпреки че минималният брой платен отпуск е 20 дни, в поне половината от компаниите се дават допълнителни дни, които са средно пет на година. Единични са случаите, при които се дава възможността за платен отпуск на рождените дни на служителите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  НАЙ-ДОБРИТЕ БОНУСИ ГИ ДАВА ФИРМАТА НА ПЕЕРАСА ОТ СЕЛО БАНКЯ! МОЖЕ ДА ГУШНЕШ И МИЛИОНЧЕ АКО ТИ Е ГОЛЕМА ПАТКАТА!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А ти с тия червени джуки колко ще гушнеш?
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  На теб па кво ти влиза у работата, бе кретен. Да не си некоя мицифайка да разпитваш хората, А? Бегай на олколовръстното да смениш мака си!
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не съм мицифайка, ама язък за червените ти джукички такива мръсотии да ръсят!
  : 0 !
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...

Последно в Актуално