Работодателите поискаха значителни промени в НЕК

3006
Работодателите поискаха значителни промени в НЕК
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

Работодателските организации искат смяна на ръководството и преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК) заради ръста на цените на тока на борсата. Това става ясно от тяхно отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

„Липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходите на държавните централи в АЕЦ, „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД и НЕК ЕАД, както и осигуряване на тяхното поне средносрочно бъдеще.

НЕК дава над 50 млн. лева за охрана

Над 50,3 млн. лв. с ДДС за денонощна въоръжена охрана на обекти дава НЕК за срок от 4 години. Обектите са много и са разделени в седем ...

Крайно неефективното управление на държавните централи води, от една страна, до високи цени на свободния пазар на електроенергия, а от друга – до високи загуби на някои от централите. Категорично заявяваме, че комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията, от една страна, и свиващото се бизнес потребление, от друга страна, ще е пагубно за икономиката на България“, пише в писмото.

Според бизнес организациите високите цени от последните дни са породени от резки спадове на предлагането от страна на НЕК.

За 7 май 2019 г. предлагането от НЕК е за 13 477 МВтч, цената е 79,41 лв. за МВтч. За 8 май 2019 г. предлагането от НЕК е за само 4 309 МВтч при цена 164,60 лв. За 9 май 2019 г. НЕК отново предлага 4 309 МВтч на цена 130,56 лв.

Асоциацията пита какво наложи свиването на предлагането от страна на НЕК над три пъти и защо държавното дружество продължава да предлага крайно недостатъчни количества.

"Уорли Парсънс" осъди НЕК за 32 млн. евро за АЕЦ "Белене"

"Уорли Парсънс" осъди Националната електрическа компания (НЕК) по делото за АЕЦ "Белене". В резултат държавната електрическа компания ...

Работодателите казват, че съществуват и бариери пред вноса. Забавя се въвеждането на интегриран пазар „В рамките на деня“.

Цените варират от 100 до 210 лв./МВтч за пикова електроенергия в рамките на два последователни работни дни на пазар „Ден напред“, а при „компенсиращия“ незадоволеното търсене при пазарен сегмент „В рамките на деня“ се стигна на 8 май 2019 г. и до цени, надхвърлящи 247 лв./МВтч при едва 451 МВтч търгуван обем за 24 часа.

Работодателите от индустриалния сектор заявяват, че категорично се противопоставят „на неадекватното поведение на НЕК ЕАД, което е системно и очевидно няма да се промени без смяна на ръководството“.

В позицията се настоява да бъде преодолян изкуственият дефицит, като дружествата от БЕХ оферират на сегмент „Ден напред“ адекватни количества при ценова структура, аналогична на утвърдената по ангажимента с Европейската комисия.

„Оценяваме този дефицит на около 80-100 МВт, което е дори под капацитета на малък блок от „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД“, пише в писмото.

Работодатели и синдикати влязоха в спор за нощния труд

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди решение за по-високо заплащане на нощния труд в размер не по-малко от 0,5% спрям...

Преструктуриране на НЕК ЕАД, създаване на условия за реална конкуренция и адекватни компенсации за индустрията, вкл. за индиректните разходи за емисии, са други искания в позицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика