Работодателите са твърдо против вдигането на минималната заплата

7955
Работодателите са твърдо против вдигането на минималната заплата
Снимка: личен архив

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР - която включва четирите най-големи работодателски организации у нас) не подкрепя предложението за увеличаване на минималната работна заплата от 560 на 610 лв. от началото на 2020 г.

Според тях минималната заплата се увеличава на база обещания и по непрозрачен начин, без да се вземе предвид как ще повлияе на отрасли и фирми с по-ниска добавена стойност и по-ниско заплащане, както и на по-нискоквалифицираните работници.

Първите дни болнични да не сe плащат, предлагат работодатели

Няколко дни "изчакване" преди да започне да се изплащат пари за временна неработоспособност поради заболяване (болнични). Тази идея лан...

Работодателите призовават да се действа по-внимателно с ръста на доходите, особено в бюджетната сфера, а настоящата минимална заплата да се повишава по-плавно и то в съответствие със средната заплата у нас.

Бизнес организациите повтарят свое предишно предложение, като настояват в минималната заплата да бъдат включени и надбавките за трудов стаж (т.нар. "класове"), тъй като се определяла административно, а не при договаряне между работодател и служител.

Нарастването на минималното заплащане било в пъти по-високо от повишаването на производителността на труда, което засягало конкурентоспособността на българските компании, тъй като се вдигали разходите им за труд.

Работодателите изтъкват факта, че производителността у нас нараства, но все още сме последни в ЕС по този показател, а това е единственият начин да догоним по-развитите държави в Европа. Липсва и национален орган, който да е ангажиран с този проблем.

Работодателите отказват да плащат болничните, напускат Тристранката

Работодателите отказват да продължават да плащат първите 3 дни болнични и напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС...

Според тях повишаването на минималната и средната заплата у нас е в ущърб на уязвимите групи на пазара на труда – нискоквалифицираните работници, ромите, младежите, жените – майки, като увеличава безработицата сред тези групи от хора, твърдят от бизнеса. Като доказателство за това, работодателите изтъкват данни на НСИ, според които през първите 9 месеца на 2019 г. в половината области в България намалява броя на наетите.

Работодателите оспорват аргументите, че "нарастването на минималната заплата не оказва влияние върху заетостта сред нискоквалифицираните работници и наети на минимална заплата" и "Последните данни на НСИ за пазара на труда доказват, че увеличенията на минималната работна заплата през последните 3 години не оказват негативно влияние върху заетостта и безработицата."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика