Работодателски организации поискаха оставката на Теменужка Петкова

6856
Работодателски организации поискаха оставката на Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на организациите на българските работодатели, чийто ротационен председател е Конфедерацията на работодателите и индустриалниците в България, поискаха оставката на министър Теменужка Петкова. Това стана чрез специално разпространена декларация.

"Свидетели сме на намерение да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лева от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят! Това бе заявено днес в прав текст от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание – средствата да не ни бъдат възстановени с изричен текст в Закона за 1-во тримесечие на 2020 година. Това не са пари от бюджета! Това са пари, които индустрията е платила за по-скъп природен газ на Булгаргаз, респективно на Газпром. Газпром върна тези пари за надплатени сметки на Булгаргаз. Следователно трябва да ни се възстановят за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 година", заявяват работодателите. Те окачествяват това като "проява на изключителна некомпетентност и в известна степен на арогантност и незачитане на интересите на бизнеса в период на криза".

Теменужка Петкова: Енергийният сектор е финансово стабилен

"Ситуацията, в която се намираме и пред която е изправен целият свят, е извънредна и поставя на изпитание всеки сектор в икономиката. Н...

"Индустрията в България категорично настоява промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „Булгаргаз“ ЕАД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства и за периода 1 януари 2020 г – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. Именно през първо тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. лева", категорични са работодателите.

В декларацията се посочва още, че за периода от 01.01.2020г. до 31.03.2020г. става дума за необосновано високи цени и надвзети суми за закупени количества природен газ в размер на милиони левове, които са заплатени от индустрията. Поради така определените цени, следва при промяна на предложените от „Булгаргаз“ ЕАД цени за утвърждаване от КЕВР, „Булгаргаз“ ЕАД да възстанови суми за периода 1 януари 2020 г. – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. по договорите за доставка на природен газ, сключени с клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Възстановяването на средствата следва да бъде изпълнено съобразно §2, ал.8 на предложения ЗИД на ЗЕ, като за това законодателно бъдат дадени възможно най-кратки срокове.

"Настояваме възстановяването на сумите да бъде постановено еднозначно и безусловно, предвид и спирането на работа от редица предприятия в България поради пандемията от COVID-19 и извънредното положение, в това число и за осигуряване възможността на индустрията да запази хиляди работни места и трудова заетост", казват от АОБР.

Освен КРИБ, в асоциацията влизат още Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България. Декларацията идва няколко часа, след като парламентарната енергийна комисия одобри промените в Закона за енергетиката, с които се уреждат условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от „Булгаргаз“ ЕАД, припомня БГНЕС.

Удължен е срокът за плащане на тока заради извънредното положение (ВИДЕО)

Заради извънредното положение срокът за плащане на сметките за ток се удължава и става 20 дни. Това обяви министърът на енергетиката Те...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика