Радан Кънев към Борисов: Приложете икономическите мерки, които прилага цяла Европа

10116
Радан Кънев към Борисов: Приложете икономическите мерки, които прилага цяла Европа
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

В момента, в който депутатите обсъждат на второ четене актуализация на бюджета за 2020 г. заради спасителните икономически мерки за икономиката на България на правителствтото, евродепутатът Радан Кънев - член на ЕП, ЕНП / Демократична България, изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Основното послание в него е да се приложат "спасителните икономически мерки, които прилага цяла Европа."

В планът на българкоското правителство основната мярка в подкрепа на работниците и работодателите е схемата 60/40, която леко се видоизмени след първото четене на закона. В нея вече е предвидено да бъдат поети и осигуровките на работника, които плаща бизнеса, но не и тези, които поема работника.

След като БНБ одобри, всяка банка ще обясни при какви условия отсрочва плащания по кредити

В същото време най-потърпевши, в следствие на спиращата икономика заради разпространението на коронавирус, са самоосигуряващите се лица. За тях дъравата е предвидила единствено безлихвени заеми, които могат да се върнат в рамките на следващите 10 години. В същото време, самоосигуряващите се в сферата на културата изчислиха, че само за един месец от извънредното положение загубите им възлизат на близо 18 млн. лв.

Държавна помощ за самонаетите - как е в Европа и какво искат адвокати от Борисов и компания

В неделя по време на извънредното заседание на правната комисия в парламента адвокат Валя Гигова, представляваща Висшия адвокатски съвет, настоя да има обезщетение от поне една минимална работна заплата за самоосигурените.

В тази връзка в писмото от евродепутатът от ЕНП са предложени и спешни мерки, които биха спомогнали малкия бизнес, незащитените работници и самоосигуряващите се хора в България.

Actualno.com публикува целият текст на отвореното писмо на българския евродепутат Радан Кънев.

"Уважаеми г-н Премиер,

Обръщам се към Вас по искане на стотици предприемачи, самоосигурени лица, български граждани и семейства, бизнес организации, с които имах разговори и срещи само през последните дни, с едно послание: Приложете спасителните икономически мерки, които прилага цяла Европа.

На първо място бих искал да Ви уверя, че мерките за социална дистанция и забавяне на разпространението на вируса, колкото и да са тежки за икономиката, срещат значително разбиране и подкрепа. За всички ни е ясно, че животът и здравето на българските граждани са абсолютна ценност, която не може да бъде нито измервана, нито сравнявана. В цяла Европа, тежката криза и трагичната съдба на мнозина наложиха почти пълен експертен и политически консенсус за нуждата от тези мерки.

Същевременно всички сме наясно, че тяхната икономическа цена за отделните граждани, семействата, дребните предприемачи, бизнеса и националната икономика е огромна, а в близка перспектива – и непосилна. Удържането на тези мерки изисква изцяло нова икономическа политика, както на национално ниво, така и за целия ЕС. Политика, която да не допусне страхът от заразата да прерасне в икономическа паника и отчаяние за бъдещето.

През последните дни, институциите на ЕС се обединиха около безпрецедентни икономически мерки, които да дадат надежда и сигурност на гражданите на Европа. Гласът на всички, които призовавахме за европейска солидарност, увеличен бюджет и общи гаранции за най-пострадалите от кризата, беше чут и в Европейския парламент, и в Комисията. Особено силен е нашият глас в семейството на ЕНП - традиционният представител на малкия бизнес, на семейните предприемачи, на свободните професии.

Днес, наред с консенсуса за здравната политика, е налице и консенсус за защита на гражданите от икономическите последици на кризата. Както правителствата на всички държави в ЕС, така и Европейската комисия и Европейската народна партия категорично заявяват, че:

- Специална грижа трябва да бъде положена за малкия и семейния бизнес;

- Подкрепата трябва да стигне до всички засегнати граждани и предприятия;

- Самонаетите лица са отделна уязвима група, която трябва да бъде подпомогната;

- Помощта на националните правителства и ЕС не може да се изчерпва само с кредити, а следва да включва преки парични помощи и освобождаване от данъчни тежести.

За постигане на тези цели, отделните държави обявяват спасителни планове между 10 и 30% от брутния си вътрешен продукт, а ЕС мобилизира кредитна програма от 2.77 трилиона евро, или 15% от съвкупния БВП на страните-членки за 2019г., като 100 млрд. е само първоначалната, спешна помощ за краткосрочна защита на работните места.

Тревогата, с която се обръщам към Вас, е че днес България не е част от този консенсус. Обявените от Вашето правителство мерки за защита на икономиката, бизнеса и домакинствата, поставят България в изолация от общите европейски политики. Те не отговарят на стандартите на ЕС нито по размер (при най-благосклонно изчисление те не достигат и 4% от БВП), нито по обхват:

- Мярката 60/40 вече се доказа като непостигаща заявените цели. Интересът на бизнеса към нея, дори след предложените корекции, ще остане незначителен, а съкращенията и болничните нарастват лавинообразно. Няма да повтарям множеството градивни критики, отправени както от опозицията в лицето на Обединение “Демократична България”, така и от работодателските организации. Независимо от някои предложени подобрения, тази мярка е очевидно насочена към големия бизнес, и то само към сектори, слабо засегнати от кризата;

- Мерки в защита на малкия и семейния бизнес, съобразно изискванията на Европейската комисия и политиката на ЕНП, изобщо не са предвидени;

- Над 800 000 самонаети лица са изцяло пренебрегнати;

- Туристическият бранш, и особено малките и семейни туристически фирми са обречени на фалит;

Работодателите искат от държавата да не плащат за неотработено време заради коронавируса

Не сме съгласни да се дължи компенсация върху цялото неотработено време заради коронавируса. Това заяви пред БНТ д-р Милена Ангелова,...

- Завърналите се от страни в ЕС български граждани, които само за миналата година внесоха над 1 млрд. евро в българската икономика, не срещат никаква подкрепа;

- Родителите, които останаха в домовете си за да отглеждат децата си и да предпазят своите възрастни роднини, остават незабелязани от правителството;

- Много малки фирми продължават да имат неиздължени вземания към бюджета.

Тази политика заплашва с всеобхватен фалит националната икономика. Тя поражда страх и отчаяние, вместо да дава кураж и надежда в трудни времена. Недостатъчните мерки и арогантното поведение на ресорните министри уронват малкото доверие на гражданите и бизнеса в управлението и представляват непосредствена заплаха и за здравните мерки на кабинета и щаба.

И не на последно място, прилагането на икономическа политика в разрез с препоръките и изискванията на ЕС изправя държавата ни пред риска да остане извън обхвата на европейската солидарност и да не получи подкрепа, каквато ще получат други европейски държави.

Допуснатите грешки са поправими. Но в сегашната ситуация само навременната помощ е помощ. Времето за променяна на политиката и съобразяване с реалностите на кризата се брои в дни, а не в седмици.

Как общините в България помагат на бизнеса заради коронавируса

Най-често бизнеси, които не могат да работят заради кризата с коронавируса, получават от общините правото да не плащат наем за ползвани...

Необходимо е спешно:

1.Мярката за защита на работните места да бъде изцяло променена или допълнена с друга мярка, която да е насочена изключително към малките предприятия и семейния бизнес, като за най-засегнатите фирми подкрепата достигне 80% от реалните разходи за труд, а не от брутната заплата;

2.На засегнатите предприятия и самонаети лица бъде дадена данъчно-осигурителна ваканция, включваща вече изискуемите осигурителни плащания за м. Март. Само така ще се избегне включването им в “черния списък” на неизрядните длъжници и отпадането им от всички схеми за подпомагане и кредитиране;

3.На малките и семейни предприятия, и особено тези от сферата на туризма, да бъдат предложени преки финансови помощи за съхраняване на бизнеса и работните места;

4.На родителите, които са в неплатен отпуск и отглеждат малки деца и ученици, да бъдат предоставени преки и безвъзмездни помощи, а не кредити;

5.Всички задължения на бюджета към бизнеса да бъдат изплатени незабавно;

17 793-ма са съкратени заради кризата с коронавируса

За времето, в което беше обявено извънредното положение, досега 31 643-ма души общо са се регистрирали в бюрата по труда, като 17&...

6.За осигурените в страни от ЕС българи да бъде отворена гореща телефонна и онлайн линия на Агенция по заетостта, на която да им бъде осигурено консултиране за правата им в рамките на законодателството на ЕС. Да бъдат предприети и незабавни действия на ниво МТСП за уреждане на всички висящи осигурителни въпроси с държавите-членки, от които те се завръщат;

7.Да бъде въведена проста и ясна програма за безлихвено кредитиране на бизнеса и домакинствата с бюджет далеч над заявения 0.5 млрд. лева и без посредничеството на Българската банка за развитие.

Тази програма минимум беше вече многократно предлагана, както от “Демократична България”, политическата сила, която представлявам в ЕП и групата на ЕНП, така и от други обществени организации. Сега не е време за ревност и претенции за авторство, а за общо усилие в интерес на всички български граждани, в което всички да бъдем съпричастни според знанията, силите и позициите си.

Всички, с които съм обсъждал това писмо, и от чието име се обръщам към Вас, са наясно, че спасителните мерки изискват огромно усилие за бюджета, емитиране на нов дълг и използване на кредитните линии на Европейската комисия. И всички сме наясно, че досегашната политика на спестявания и лишения има смисъл единствено, ако днес добрият кредитен рейтинг на Българската държава бъде използван за спасение на нейните граждани.

Като общество, като нация, като общност, ние имаме нужда от надежда, от взаимна подкрепа, солидарност и доверие. Моят непоискан съвет е да дадете надежда на българските граждани и да потърсите нашето доверие за трудните месеци, които предстоят, с нов, по-хуманен икономически план, представен от нов финансов министър."

Мерките срещу коронавируса в България не се връзват, пише авторитетно издание

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика