Радев изчисли: Само по време на този локдаун, бизнесът ще плати на държавата около 3 млрд. лв.

4242
Радев изчисли: Само по време на този локдаун, бизнесът ще плати на държавата около 3 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

"Вчера бизнесът е платил осигурителните вноски за работещите – на 25-то число. От утре до 21 декември предстои да се плати авансов корпоративен данък, ДДС на 14 декември. Предстоят други плащания по кредити и т.н. Само по време на затварянето на държавата бизнесът, по мои изчисления, трябва да плати около 3 милиарда лв. на данъчно-осигурителната система." Това сметна набързо пред btv председателят на БСК Радосвет Радев.

В същото време, какво ще получи той като подкрепа? Вчера вицепремиерът и социален министър Деница Сачева обяви, че този локдаун ще струва на държавата 350 – 400 млн. лв. Толкова са предвидените в момента разчети на икономическото и социално министерство за следващите 3 седмици, които продължавали да работят по мерките в подкрепа на бизнеса, т.е. може да се очакват още мерки в подкрепа на ликвидността на фирмите.

Протест на таксиметровите водачи в София, предлагат мерки при локдаун

Протест-шествие на такситата в София днес, това съобщават от Федерация на на таксиметровите водачи и превозвачи в България. Вчера заед...

"Има два подхода в тази ситуация: единият – даваш директна помощ на предприятието или другият - просто му позволяваш да не плаща неща, които са задължения. И двата подхода в крайна сметка водят до това , че в стопанските субекти остават свободни пари. През това време се плащат данъци - данък сгради, такса смет, общински данъци... Тук в България няма никаква активност по тази втора тема", категоричен беше Радев.

Според него от всички предприети до момента мерки към бизнеса - само две работят: "В момента действащата мярка за ликвидност на малки и микро предприятия е на стойност около 225 млн. лв. върви при кандидатствали 21 190 компании. Чака се утре да завърши процедурата по отпускане на нови около 180 млн. лв., които са вече за малки и средни предприятия. Там помощта не 3 -10 000 лв., а 30 – 100 000 лв. И най-вероятно другата седмица това ще стартира. Това са за мен ефективните мерки, които водят до ликвидна подкрепа. Това са пари, които се дават без да трябва да се връщат", обясни Радев.

Той не отрече, че подпомагайки работниците с 24 лв. на ден и родителите в неплатен отпуск с минимални помощи, няма да се стимулира и бизнеса: "Това ще събере ресурс, който в крайна сметка ще бъде потребен от бизнеса. Но вие самите виждате, че 70 млн.лв. са по-малко постъпленията по ДДС, това каза самият Бойко Борисов вчера. Това значи, при данъчна ствака 20%, продажби за 350 млн. лв. на стоки и услуги не са се състояли. По 12 месеца - това са 3, 5 млрд. лв. Което значи, че в новогодишната нощ под елхата има два неразопаковани подаръка. България влиза в стопанската си година на 1 януари със 117 млрд. лв. за изтеклата 2019г. и с 404 000 стопански субекта. Това са пакетите с неясно съсдържание. Очакванията са БВП да бъде някъде около 110 млрд. лв., т.е. спад между 5 и 10 млрд. лв. Другият "Х" e кои от предприятията ще оцелеят дотогава, т.е. с колко стопански предприятия България ще влезе в 2021г. И това,  според мен, трябва да бъде грижа и на държавата - това е икономическата енергия на България, която ще има силата и мощта да върне вече милиардните заеми, които са теглени. Защото бюджетът на България за септември завърши с 1 млрд. лв. излишък, а по редактирания Бюджет 2020 е позволен дефицит от 5 млрд. лв.", обясни още Радев.

В момента се намираме в точка, в която 6 млрд. лв. ще бъдат разходвани, подчерта Радев. От тях каква част ще идат в бизнеса "Ами според мен никаква, защото това което установяваме е, че оперативните програми са напълно достатъчни за подкрепа на българския бизнес. Само че тях ги имаше и през 2018г. и по-рано. Те подпомагат работеща икономика, не отчитат кризата в момента", подчерта председателят на БСК.

Локдаунът - вече под формата на заповед. Ето какви са ограниченията

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов подписа днес заповедта, с която се регламентира въвеждането на ограничителни мерки зара...

Вчера икономическият министър обясни, че преговорите с работодателски организации по нови мерки за подкрепа продължават и до "часове" се очакват резултати. Но такива нямаше. "Това, върху което работим сега, е да освободим 156 млн. лв. оперативен ресурс от ОП "Иновации и конкурентоспособност", което беше предвидено за други две мерки, които ще бъдат отложени. Това перо ще бъде използвано за мерки за ликвидна подкрепа на бизнеса, които се очаква да бъдат съгласувани с работодателите в близките часове с представители на бизнеса", разкри Борисов. Държавата засега е на позиция, че трябва да се вземе под внимание процент от оборота, който са загубили компаниите, които няма да работят тези три седмици, подчерта министърът.

Като добавка днес прогнозата на Лъчезар Борисов за БВП подчертава фактът, че бизнесът изпитва големи трудности.

Икономическият министър задочно разби Горанов: Ще се радваме при 5% свиване на БВП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика