Разследване: Докато слушаме как пари няма, Агенцията по храните раздава

33068
Разследване: Докато слушаме как пари няма, Агенцията по храните раздава
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Докато слушаме как пари няма, Агенцията по храните раздава, пише журналистката Генка Шикерова и показа конкретни данни.

"Допълнителни 4 милиона лева се дават за обезвреждане на трупове на една от фирмите с инсинератори “Еко БГ СЖП”. Споразумението е публикувано днес.

На 25 февруари ДФЗ е гласувал допълнителни 12 милиона лева “Помощ за компенсиране на разходите при отстраняване и унищожаване на мъртви животни”.

И до този момент не е ясно, как с капацитет от 8 тона на денонощие инсинераторите на “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” смогват да изгорят отпадъците, които би трябвало да стоят зад тези платени суми. До този момент те са получили над 30 милиона лева. Прозрачност за харченето няма.

Прокуратурата продължава да мълчи.

Труповете от лятото си гният в полетата".

Според неправителствената организация Антикорупционен фонд, в изгарянето на животински трупове  за „Еко БГ-СЖП“ пиков е март 2019 г. когато са декларирани за изгорени 659 тона, или средно по близо 33 тона на ден. Съгласно документацията по обществената поръчка, обаче, фирмата разполага с една мобилна инсталация с капацитет от 8 тона на ден.

За „Син кръст 2016“ юни 2018 г. се оказва най-силен период. По документи са изгорени 1 337 тона, или средно по 63.7 тона на ден. Фирмата, със собственици Янка и Борислав Лазарови, разполага само с две инсталации с капацитет общо 16 тона на ден. Според медийни публикации, Борислав Лазаров е бил управител на „Волф-96“, както и на фирмата-концесионер „Новера“ по времето на кризата с боклука на София.

За периода август 2016 г. – август 2017 г. Екарисаж – Варна ЕООД е обслужвала 13 области в България и е обработвала средно по 400 тона на месец, каза Георги Недев, главен икономист в предприятието, което има капацитет от 60 тона дневно. По време на една от най-големите епидемии от син език в страната, през август и септември 2014 г., фирмата е обслужвала 10 области и е преработвала средно по 600 тона месечно.

Представител на „Брамас 96“ АД каза, че за 2017 г. фирмата е изгаряла средно по 309 тона месечно, обслужвайки 15 области. Капацитетът на предприятието е 122 тона за 24 часа.

 

Припомняме, че Генка Шикерова вече направи мащабно разследване, че БАБХ харчи десетки милиони в нарушение на закон, без да ограничи африканската чума.

Сигнал: БАБХ харчи десетки милиони в нарушение на закон, без да ограничи африканската чума

Близо 30 милиона лева са изхарчени от държавата през Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински...

Разследването е било за Нова телевизия, но не вижда бял свят там, като засега неофициалната информация е, че лично директорът на новините на телевизията Даниел Чипев го спира и Шикерова научва за това след изискана информация от БАБХ по Закона за достъп до обществена информация.

Близо 30 милиона лева са изхарчени от държавата през Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински трупове от март 2018 до сега. Парите отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чиито капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите например.

В края на 2017г. Агенцията по безопасност на храните обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински отпадъци за три години на стойност 30 милиона лева. Поръчката е спряна след жалба на един от участниците. Тогава Агенцията преминава към т.нар. директно договоряне.

От БАБХ канят само две от фирмите с мобилни инсталации (инсинератори, в които обезвреждането става чрез изгаряне при много висока температура), с които да сключи договори за обезвреждане на трупове - "Син кръст 2016" и "Еко БГ СЖП".

Собственици на "Син кръст 2016" са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирма-концесионер. Съдружници в "Еко БГ СЖП" са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика