X
 
 

Рекордните 700 млн. лв. за болнични през 2018 г. ще платят НОИ и фирмите

4144 2
photo of Рекордните 700 млн. лв. за болнични през 2018 г. ще платят НОИ и фирмите
Снимка: iStock/Guliver
Разходите на НОИ и фирмите за болнични догодина ще ударят нов рекорд - очаква се да стигнат до 700 млн. лв. От тях "сметката" за работодателите ще е около 180 млн. лв., а НОИ ще плати над половин милиард за обезщетенията след четвъртия ден.

Оценката е от становището на Фискалния съвет за проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Проектът бе одобрен на първо четене в пленарната зала, като срещу него гласуваха само БСП и ДПС.

Парите ни за пенсии в Сребърния фонд се топят

Парите в Сребърния пенсионен фонд се топят, вместо да се умножават. Причините са три - инфлация, отрицателни лихви и пресъхващи приходи...

Сумата, която плащат работодателите за болнични, се съобщава за първи път от 2010 г., когато фирмите започнаха да плащат 70% от заплатата за първите три дни от боледуването, пише вестник "Сега".

След огромно недоволство управляващите се отказаха да орязват първите три дни на 50% от заплатата, но не предложиха и мерки за затягане на контрола и ограничаване на разходите за обезщетенията на НОИ. Така за 2018 г. се запазва сегашното положение за изплащанията на болнични, а разходите на осигурителната институция ще стигнат нов рекорд - 516 млн. лв., или с около 15 млн. лв. повече спрямо изпълнението през т.г.

През 2018 г. всеки осигурен у нас ще боледува средно по 6 дни, прогнозира фискалният съвет. Според неговите данни работодателите са платили 144 млн. лв. по това перо за м.г. Тогава бяха изплатени близо 5.1 млн. дни на боледуващи служители. Отделно за м.г. НОИ е платил още 446 млн. лв. от четвъртия ден нататък за 16.6 млн. дни. За 2018 г. се очаква НОИ да плати над 17.5 млн. дни, но най-вероятно ще са още повече, защото изпълнението в последните години винаги надминава прогнозата.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина бе силно критикуван от ДПС и БСП, а ГЕРБ неколкократно го определиха като "реалистичен", "стабилен" и "издържан". "Няма как да правиш едно и също нещо и да очакваш промяна. Няма как да подкрепим този бюджет, защото в него липсват амбиция и воля за решаване на основни проблеми пред обществото - бедност, корупция, ниски доходи и неравенство. Кое му е социалното на бюджета, като се замразяват социалните плащания за осма поредна година? Миналата година разходите за социални дейности са 13.3% от БВП, а за догодина - 12.3%", попита Георги Гьоков (БСП).

"Бюджетът на ДОО-то е поредната фалшива новина за пенсионерите и за осигурените. Очакванията на хората бяха, че в него ще намерят място обещанията от предизборните платформи на ГЕРБ и ОП. Нищо подобно не се случва в този бюджет. Някой може ли да ми докаже как минимална пенсия от 207.60 лв. е равна на 300 лв. Ще ми кажете, че това ще стане до края на мандата, но в средносрочната бюджетна прогноза за 2019 г. пише, че пенсиите ще се увеличат с 3.9%, а през 2020 - с 4%. Вместо да разширява права на осигурените бюджетът отменя права - отменя правото на обезщетение за временна неработоспособност до 30 дни след прекратяване на трудовото правоотношение. Ограничава се достъпът до обезщетението за безработица с изискването за по-дълъг период за осигуряване, на който сезонните работници и земеделците ще отговорят много трудно", коментира Хасан Адемов (ДПС).

Социалният министър: Заплатите в България през последните години растат

Всеки министър е доволен, когато бюджетът насочва средства към неговата система. Социалните разходи на държавата за следващата година с...

Адемов попита по каква методика управляващите са изчислили, че фалшивите инвалидни пенсии са 600 хил., както твърдят от коалицията. По думите му тези изказвания издават въпиеща некомпетентност и безизходица. "Защо предлагат 15 млн. лв. повече за болнични, които преди това набедихте за фалшиви? Вдигаме страхотен шум за фалшиви болнични, а после увеличаваме парите за тях. Къде е логиката?", попита депутатът от ДПС. Дебатът не подмина и кулинарните сравнения - според опозицията бюджетът е постна пица, но не "калцоне", а "кълцоне", а пък от БСП дори го определиха като "сухи трохички". Павел Шопов от патриотите отговори, че бюджетът за социалното осигуряване е едно парче от пицата и така ще е занапред. "Проблемът е, че тук нямаме голяма тава с едно голямо прасе", заяви Шопов.

"Чухме критики от опозицията, повечето от които неоснователни, имащи за цел да атакуват положителните страни на този бюджет и да създадат страхове у хората", защити финансовия план на НОИ Светлана Ангелова (ГЕРБ). Волен Сидеров пък заяви, че предлаганият бюджет бил по-добър от миналогодишния.

Догодина се увеличава вноската за пенсия с един пункт до 19.8%. Минималната заплата става 510 лв. и съответно това е минималният осигурителен праг за всички сектори. Средното увеличение на минималните прагове ще е 6.8%. Очаквано предложението за увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските стопани от 300 лв. на 480 лв. среща съпротива сред депутатите. От БСП обявиха, че сумата не е сметната според реални разчети, а след "гледане в тавана", и заявиха, че те ще предложат нов праг, който да е поносим за земеделците.

От ГЕРБ обаче контрираха, че твърде дълго са правени отстъпки за тази група и че реалната пенсия, която може да се сметне на базата на тази сума за осигуряване, е около 60-70 лв., а останалата част до минималната пенсия (200 лв.) се плаща от данъците. Максималният осигурителен доход за всички осигурени остава 2600 лв., а таванът на пенсиите - 910 лв. Пенсиите се увеличават само с 3.8%. Не е предвидено и повече за минималната пенсия - тя ще се увеличи със 7 лв. и 60 ст. Средната пенсия ще стане 363 лв., или с 42 лв. над линията за бедността. Средната пенсия за тази година се очаква да е 343 лв.

Обезщетението за безработица се увеличава от 7.20 лв. на 9 лв. на ден, като вече ще има и максимално дневно обезщетение - 74.29 лв. То обаче ще се взема по-трудно - ще се иска осигуряване най-малко 12 месеца от последните 18 месеца (сега се искат 9 от 19 месеца). Отпада възможността за получаване на обезщетение за болнични след напускане на работа. В момента болничен може да се вземе до един месец, след като човек остане без работа. Мотиви и разчети зад това предложение няма. През втората година от майчинството НОИ ще плаща по 380 лв., тоест с 40 лв. повече. ГЕРБ обясниха, че не го увеличават повече и не го обвързват с 60% от минималната заплата, както искат БСП, за да стимулират "майките да се връщат на пазара на труда".

Симеонов: Бюджет 2018 е богата пица "Калцоне"

Бюджет 2018 е богата, добре аранжирана пица тип "Калцоне". Така описа проектът с държавните пари за догодина вицепремиерът Валери Симео...

Бюджетът на НОИ ще е малко над 11 млрд. лв. Въпреки ръста на пенсионната осигуровка и планираното увеличение на приходите с 900 млн. лв. до 6.5 млрд. лв. дефицитът ще е близо 4.2 млрд. лв. Хазната все пак ще преведе с над 200 млн. лв. по-малко от данъците за покриване на недостига. Близо 9.5 млрд. лв. ще отидат за пенсии, като над 3.9 млрд. лв. ще се покрият от държавния бюджет. За обезщетенията за майчинство се предвиждат 545 млн. лв. разходи, за временна неработоспособност - 515 млн. лв., за безработица - над 396 млн. лв.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • руснаците плащат ли здравни осигуровки 1 руснаците плащат ли здравни осигуровки преди 1 година Профил на трол?
    Бум на разрешителни на руснаци у нас - за 10 години - 70 000, за последната година 32 000 Pуските граждани могат да пребивават в страната ни без визи с право на постоянно пребиваване и карти за продължително пребиваване. Такива карти се издават за 5 годишен непрекъснат престой в България със статут на продължително или дългосрочно пребиваващ чужденец. Тройно е увеличението за последната годин виж още ›› а на издадените карти за продължително пребиваване. Разрешенията за постоянно и продължително пребиваване дават право на работа, здравна застраховка и всички други права на българските граждани. Справката е от МВР по ЗДОИ за броя на разрешителните за пребиваване издадени на руски граждани + „златните визи“ и дългосрочните визи за руски граждани. Т.нар. „Виза Д“ или имиграционна виза. В тази категория могат да кандидатстват както представители на руски фирми у нас, така и руски студенти, пенсионери, съпруги, закупили недвижими имоти в България. Най-голям е броят на руските граждани, които са получили право на постоянно пребиваване като закупили недвижими имоти у нас. Това е стъпка към придобиване на българско гражданство срещу пари или т. нар. „Златни визи“. Този статут е атрактивен за граждани извън ЕС, защото им дава веднага право на безвизово пътуване в страните от омразния за руснаците ЕС и на българско гражданство. Сред РУСКИТЕ милионери получили българска „златна виза“ двама са без указано гражданство. Според Агенцията по вписванията за периода от 2006 до 2016 73 614 руски граждани и 30 фирми със собственици руснаци са купили имоти в България. Тази цифра е близка и до броя на постоянно и продължително пребиваващите у нас руснаци със семействата си. Т,е. голям брой от собствениците вече са се възползвали от правото си да се установят в България. Имотите се ползват от по няколко семейства с туристически визи. С времето членовете на семейството на постоянно пребиваващите чужденци получават право на постоянно пребиваване. А тенденцията сочи целенасочено формиране на руско мнозинство и огромна недвижима руска собственост.
  • ???? 1.1 ???? преди 1 година Профил на трол?
    Борис Станимиров - консерватизмите на templar 31 октомври в 00:10 · ''Някъде русофилите ги съдят за държавна измяна, другаде ги снимат с руски знамена и отдолу пишат патриоти. То вярно, за измяна трябва да има държава. А за да има държава трябва да спре измяната.'' Борис Станимиров, ДСБ/НоваРепублика
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Сигурно 50% от българските пенсионери яд...

Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев пред Нова телевизия, коментирайки условията в арестите в България. ...

Последно в Актуално