Родната индустрия се обяви против двойното финансиране на малките ВЕИ

2875
Родната индустрия се обяви против двойното финансиране на малките ВЕИ
Снимка: Getty Images / Guliver

Българската индустрия е против токът на малките ВЕИ централи, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, да се изкупува по старите по-високи цени. Това може да доведе до поредна наказателна процедура срещу България и да увеличи таксата "задължение към обществото", заявяват в отворено писмо от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на металургичната индустрия, Българската минно-геоложка камара и Камарата на химическата промишленост.

От година насам токът от малки ВЕИ централи е по-евтин, но след серия от протести на собствениците двама депутати са поискали връщане на старото положение. Светлин Танчев и Георги Ковачев предложиха на парламента поправката за малките ВЕИ да отпадне и така те отново да получават по-високи изкупни цени. Миналата година те бяха намалени под заплаха от огромни санкции от ЕК заради двойното финансиране - перките и соларите хем са построени с европари, хем получават по-висока изкупна цена, пише в. "Сега".

На първа инстанция - преференциалните цени за ВЕИ са незаконни

На първа инстанция решението на КЕВР от 31 юли, 2015 година за количествата енергия от ВЕИ, които се купуват на преференциални цени беш...

Предложението не бе прието и в началото на този месец 49 депутати от БСП, Български демократичен център-Народен съюз, Реформаторския блок, Кирил Цочев от АБВ и независимият Венцислав Каймаканов поискаха от Конституционния съд да обяви текстовете за противоконституционни и да върне старото положение.

В отворено писмо от индустрията възразяват срещу искането на депутатите и отбелязват, че въпреки намалението тези ВЕИ производители продължават да получават преференциална цена - около 120 лева на мегаватчас. На тях им е гарантирано и изкупуване на цялото произведено количество, заявяват индустриалците.

Те напомнят, че България вече бе глобена с 5 млн. евро заради двойното финансиране. В становището на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК пише, че е възможно санкцията да бъде завишена, ако се увеличат отново преференциалните цени на малките ВЕИ производители. Индустриалците предупреждават, че ако се върнат старите цени за изкупуване на тока, логично ще се повиши и таксата "задължение към обществото", която в момента се плаща от фирмите на свободния пазар. Приходите от нея отиват в НЕК за покриване на скъпия ВЕИ ток, на енергията от американските централи в "Марица-изток" и на когенерациите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика