Родни биопроизводители: Купувайте продукцията ни!

1958
Родни биопроизводители: Купувайте продукцията ни!
Снимка: iStock/Guliver

"Ние, българските биопроизводители, подкрепяме идеята на Министерството на земеделието, храните и горите и на Правителството на Република България за подкрепа на родните производители на земеделска продукция и храни, чрез осигуряване на достъп на българските потребители до тяхното производство в Супермаркетните вериги." Това се казва в позиция на българската асоциация "Биопридукти".

"През годините многократно сме поставяли въпроса за изключително трудния ни достъп до рафтовете на големите вериги магазини в България. Непосилните условия към нас по отношение на количество произведена продукция, изискването за централизирано зареждане на един склад за цяла България (което от една страна оскъпява продукцията и затруднява производителите, от друга, влияе на качеството на пресните плодове и зеленчуци), натиска по отношение на цени и промоции, са безпрецедентни и не се срещат никъде спрямо колегите ни от останалите европейски страни.

FAO: Храните поевтиняват в световен мащаб заради коронавируса

Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати негативно от спада в търсенето, свързан с пандемията от коронавирус и...

Резултатът: 95% от българската биопродукция се изнася, а отскоро обособените рафтове на веригите магазини за Биопродукти са пълни с вносна продукция на изключително високи цени. В много случаи – това е преопакованата и преетикетирана наша продукция.", пише още в официалната позиция на Асоциацията.

От там призовават "в този критичен за страната момент, смятаме че е изключително важно държавата, а и българските потребители, да окажат натиск на веригите супермаркети в посока – осигуряване на достъп на хората до пресни, вкусни, здравословни и традиционни български храни, в това число и биопродукти. И това не е натиск върху пазарните механизми, а натиск в посока проява на солидарност, в посокасъхраняване и спасяване на поминъка на българските производители на селскостопанска продукция и храни, които са и ваши клиенти."

Аргументите, че ще бъде занижено качеството на продукцията и ще бъдат повишени цените, олеква на фона на нашия опит:

- По отношение на качеството – биопроизводителите, които са подложени на строг контрол, притежават биосертификати за продукцията си, които изнасят и продават продукцията си в целия свят, не могат да достигнат до рафтовете на българските супермакетни вериги. На пръсти се броят пробивите на наши колеги в отделни вериги. В повечето случаи се изискват гаранции, неустойки, допълнителни сертификати, и най-вече обеми и централизирано зареждане, което е непосилно за по-малките биопроизводители;

Ето кои са коридорите, по които ще идват храна и други важни стоки за България във времето на коронавирус

Правителството реши кои да са граничните пунктове на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на сто...

- Що се отнася до цените – цените на биопродуктите /90% вносни/, които виждаме, са няколко ПЪТИ по-високи от цените, на които ние продаваме продукцията си на едро, алармират биопроизводителите. 

Според тях "предложеното постановление на Министерския съвет не налага ограничение, на който и да било доставчик да снабдява веригите, да предлага качествена и достъпна храна и да бъде представен на рафтовете на веригите. Проектът просто иска гарантирано място и осигурен достъп на местните производители от различните региони до местните клонове и магазини на тези вериги – нещо, което отдавна е реалност в цяла Европа."

"Обръщаме се и към българските потребители – Купувайте български биопродукти! Освен че са здравословни и чисти, те са произведени с много ръчен труд, с мисъл и грижа за околната среда, за почвите, които ще оставим на децата си, за биоразнообразието. Те са плод на труда на ентусиасти, изоставили големите градове и създали поминък на жителите на малки градове и села в изостаналите планински райони, подходящи за биопрозводство. От всички нас зависи как и колко бързо ще излезем от безпрецедентна криза. Нека проявим отговорност и солидарност!" призовават от Асоциацията.

Търговски вериги предупредиха за отрицателен ефект от мерките на МЗХ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com