Ройтерс: Компании, произвеждащи зелена енергия, ще съдят България

7805
 Ройтерс: Компании, произвеждащи зелена енергия, ще съдят България

Компаниите, добиващи енергия от възобновяеми източници, ще съдят българския енергиен регулатор и ще уведомят Брюксел за "незаконните" според тях нови такси за вятърните и соларните инсталации, които ще нанесат тежък удар на сектора, съобщава Ройтерс.

Българският енергиен регулатор намали преференциалните тарифи за електроенергия, произвеждана от вятърни и соларни паркове за вече работещи инсталации като наложи нов пакет от такси за достъп. Решението ще намали преференциалната тарифа за фотоволтаичните проекти, завършени до 30 юни тази година с 40% и с 20% за проекти, завършени преди 31 декември 2011 г. Тарифите за ветропарковете ще бъдат намалени с около 10%.

Инвеститорите заявиха, че намаленията нарушават законовите изисквания, тъй като регулаторът не е провел публична дискусия за тях и не е информирал засегнатите компании. Те също така се оплакаха от нарушаване на правилата за конкуренция от регулаторния орган, който според тях злоупотребява с доминиращата си позиция.

"Ще заведем съдебен иск в българския съд идната седмица и подготвяме отделен иск до Европейската комисия", заяви изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Себастиан Ньотликс.

Инвеститорите, които са взели заеми за построяването на нови соларни и ветропаркове и разчитат на високи и гарантирани тарифи, твърдят, че решението на регулатора е тромав опит за отмяна на минали решения и за получаване на субсидии за сметка на частния капитал. "Сумата на заемите само от местни банки е 2 милиарда лева (1,33 милиарда долара), без да вземаме предвид международното финансиране", допълни Ньотликс.

Редактор: Георги Иванов

ЕС дава 50 млн. за зелена енергия

Европейският съюз е най-големият световен донор в енергетиката. Общността помага на хората в развиващите се страни да осветят домовете ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика