Румен Петков брани АЕЦ "Белене" като Матросов на амбразурата

3333
Румен Петков брани АЕЦ "Белене" като Матросов на амбразурата
Снимка: БГНЕС

Няма протест и контрапротест. Има митинг в подкрепа за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" - каня всички желаещи да дойдат в 18:00 часа пред Министерския съвет (бел. ред. - в 18:30 часа пред сградата на Министерския съвет почва организиран от "Демократична България" протест срещу "Белене"). Искаме да няма двойни стандарти – не е нормално канцлерът на Германия да се изправи и да каже, че гледа на „Северен поток 2” като на икономически проект (бел. ред. – Меркел заяви при визитата си в Сочи, че Германия гледа на проекта като икономически, но има и други измерения – специално за Украйна). Не може ЕС да има двойнствени оценки за едно и също събитие. Така новият председател на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков защити поредния "голям енергиен шлем", който добави, че не можел да прецени защо третото правителство на Бойко Борисов сега решило да рестартира "Белене", но трябвало да се подкрепи.

В продължение на 30 години АЕЦ "Белене" не се случва. Единственото обяснение е, че този проект отдавна е престанал да е икономически – той е политически. Очевидно е, че той е свързан с това България да избере политически партньор, с който да го прави. Това заяви председателят на "Движение България за гражданите" Димитър Делчев. Истината е, че българската енергетика няма нужда да става по-близка с кремълската енергетика. Няма кой друг да построи "Белене", освен "Атомстройекспорт", уточни председателят на ДБГ.

СДВР отговори на обвинението на "Демократична България" за протеста за "Белене"

От СДВР излязоха с официален отговор на обвиненията на "Демократична България", че се опитва да попречи на организирането на протеста н...

Делчев напомни какво е говорил Борисов от 2009 до 2018 година – минава се през „гьол, пълен с жаби”, за да се стигне до обоснован проект. Ако този проект се управлява така, както държавата, той ще гръмне. Питам защо и КОЙ в момента иска АЕЦ „Белене” да се строи, зададе въпрос Делчев чрез Нова телевизия.

Когато цитират премиера Борисов преживе, душата ми се пълни с топлина, влезе в обичайното си духовито настроение Петков. Нека видим какъв е проектът – нека депутатите да свалят мораториума, да видим интереса, да видим условията, които ни се предлагат и да решим. При положение, че ЕК е дала разрешение, не виждам защо трябва да се притесняваме, е тезата на Петков.

Същевременно Делчев възрази – това е все едно банка да ти даде кредит, без да знае за какво, смята той. И изрази увереност, че при сегашното положение на нещата мораториумът лесно ще падне в парламента. Той напомни, че през 2017 година отработеното ядрено гориво не се е пращало в Русия и добави, че няма яснота къде ще съхраняваме това от "Белене". Имаме нотификация от ЕК от 2007 година, ще трябва нова нотификация, това и БАН го казва, т.е. трябва ново одобрение, заяви Делчев.

Относно съхраняването на отработеното ядрено гориво Петков гръмко обяви, че никога не сме имали проблем и обясни как се съхранявало в Германия – в специални контейнери, без да става ясно ние такива контейнери имаме ли, като добави как можело нашето гориво да се съхранява на мястото на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй" и там да се изгради хранилище. Съгласно проекта за изваждане на експлоатация на тези блокове на ДП РАО, там е предвидено закриване на площадката и "рекултивация" - т.е. възстановяване на местността такава, каквато е била преди изграждането на ядрените блокове, но ще се запазят сградите и инфраструктура, която да се ползва за работата на останалите блокове.

"Демократична България": СДВР опита да спре протеста срещу "Белене" заради АБВ

СДВР е поискало от "Демократична България" да промени мястото, датата и часа на протества против рестарта на АЕЦ "Белене", защото по съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика