Русия спря внос на птиче месо от Хасково заради "азиатска чума по птиците"

5070
Русия спря внос на птиче месо от Хасково заради "азиатска чума по птиците"
Снимка: Thinkstock

Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор на Русия спря вноса и транзита на някои животински продукти от определени райони на България и Франция.

Ограниченията са в сила от 31 март, съобщиха от руската службата по надзор, предаде ТАСС. По-специално става дума за ограничен внос на птиче месо от Хасковска област заради т.нар. нюкасълска болест. Нюкасълската болест е известна още като азиатска чума по птиците. При хората симптомите могат да бъдат като при лек грип или конюнктивит. Въведено е временно ограничение на доставките на птиче месо, яйца и всички продукти от домашни птици, които не са преминали топлинна обработка.

БАБХ: В птичето месо няма хормони

Статистиката показва, че през последните 15 години няма нито едни случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на...

Подобни мерки са въведени и в пет френски региона заради огнища на син език.

Само преди дни Беларус наложи временни ограничения за вноса на домашни птици от България, поради скорошно огнище на нюкасълска болест в страната, съобщи Беларуската информационна агенция. Според данните, предоставени от Световната организация за здравето на животните, огнище е имало в Звиница, Кърджалийско. Заради това Беларус временно забранени вноса на живи птици, яйца, птиче месо и всички други видове преработени птици, пера и фуражи, с цел да се предотврати разпространението на болестта.

Становището на БАБХ

Пред Actualno.com от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърдиха информацията, като уточниха, че всъщност специално за Хасково е ставало въпрос за "един стопански двор". Огнището е било локализирано преди 2-3 седмици, птиците са избити, обезпаразитено е и областта е под наблюдение, казаха от БАБХ. Важно е да се подчертае, че няма опасност за хората от нюкасълската болест - тя е опасна за животните и причинява големи икономически загуби, поясниха от Агенцията.

Как се отглеждат пилетата, които ядем

Едва ли си мислите, че пилешкото месо, което сервирате на масата си е същото, което някога сте получавали от родителите и бабите си. В ...

От БАБХ уточниха и, че всъщност заради ембаргото във връзка с влошените отношения между ЕС и Русия вносът на птиче месо от България за Русия така или иначе е забранен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com