Руското ембарго ще ни струва между 5 и 10 млн.лв., твърди Грудев

20963
Руското ембарго ще ни струва между 5 и 10 млн.лв., твърди Грудев
Снимка: БГНЕС

Руското ембарго върху стоки от ЕС и САЩ ще струва на България между 5 и 10 млн.лв. Това са преките щети, а косвените тепърва ще се изчисляват, заяви служебният земеделски министър Васил Грудев, цитиран от БГНЕС.

Всяка година производителите ни страдат от потенциален нелегален внос на плодове и зеленчуци и друга продукция, млечни, месни продукти. Тази година ситуацията с руското ембарго повиши напрежението, добави Грудев. Той обясни, че в рамките на отворен пазар няма как да се предприемат мерки за ограничаване на вноса, но искат да засилят контрола по потенциалния нелегален внос.

Краткосрочните мерки, които министерството ще вземе, са свързани със засилване на контрола за потенциален нелегален внос на стоки от земеделски произход, най-вече плодове и зеленчуци, както и засилване на контрола по граничните пунктове. Ще се проверяват транспортни средства на границите и на местата, където разтоварват. Ще бъде обсъден и въпросът за компенсация на земеделските производители, добави Грудев.

От своя страна служебният министър на финансите Румен Порожанов заяви, че към момента има практики за доставки на стоки у нас от фирми еднодневки, които доставят стоки и изчезват след 2-3 седмици, появяват се нови след това и дирята на фиска много умело се покрива. В момента има засилени доставки към България от Полша и Гърция на плодове, зеленчуци и животинска продукция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика