Ръст на БВП спрямо 2011 г.

4322
Ръст на БВП спрямо 2011 г.

С 0.5% нараства Брутният вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на 2012 г. спрямо същото тримесечие на предходната година. Това съобщават от Националния статистически институт (НСИ). БВП нараства с 0.2% спрямо първото тримесечие на 2012 година.

В ръководството на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки  за БВП са дефинирани като: „...най-ранната картина на икономиката, представена в съответствие с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове, след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки...”.

През второто тримесечие икономиката на Гърция е рухнала с 6,2%

Според предварителните информации, БВП на Гърция през второто тримесечие е рухнал с 6,2",съобщава националния статистически институт на...

Експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.

Разработените експресни оценки за второто тримесечие на 2012 г. са подготвени в срок от 44 дни след отчетния период. Те са представени в стандартен формат за публикуване на тримесечните данни на националните сметки - стойностен обем в текущи цени, относителни дялове на компонентите в състава на БВП и темпове на прираст, получени от сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие и спрямо същото тримесечие на предходната година.

Съгласно Календара за представяне на резултатите от статистическите изследвания НСИ ще подготви и публикува официални тримесечни резултати за БВП за второто тримесечие на 2012 г. на 5 септември  2012 година.

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2012 г. БВП в номинално изражение достига 19 077 млн. лева. Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2012 г. е 16 438 млн. лв., като най-голям дял формира секторът на услугите (59.8%), следван от индустриалния  (35.0%) и аграрния сектор (5.2%). По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (79.5%), което в стойностно изражение възлиза на 15 170 млн. лева. През второто тримесечие на 2012 г. бруто капиталообразуването в основен капитал е 4 418 млн. лв. и заема 23.2% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Дянков: Вече идва време за увеличаване на доходите

Ръст от около 1.8% на брутния вътрешен продукт (БВП) планираме за 2013 г. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на финансите Си...

През второто тримесечие на 2012 г. спрямо първото тримесечие на 2012 г. БВП се увеличава с 0.2%. За същия период брутната добавена стойност се увеличава с 0.5%. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2012 г. основен принос за регистрирания икономически растеж имат  крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал - съответно 1.9 и 1.5%. Износът на стоки и услуги през второто тримесечие се увеличава с 2.4% спрямо предходното тримесечие, а вносът на стоки и услуги - с 5.9%.

През второто тримесечие на 2012 г. БВП нараства с 0.5%  спрямо същото тримесечие на предходната година. Същевременно брутната добавена стойност намалява с 0.4%. Увеличение е регистрирано в аграрния и индустриалния сектор съответно със 7.2 и 1.8%. Секторът на услугите, който заема най-голям относителен дял в добавената стойност, има отрицателен принос и отчита намаление с 1.0% през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване е регистриран положителен икономически растеж на крайното потребление с 2.7% в сравнение със същия период на предходната година. Бруто капиталообразуването в основен капитал отчита спад спрямо второто тримесечие на предходната година с 2.1%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 2.8%, а вносът на стоки и услуги - с 6.9%.

Редактор: Тодор Алексиев

Месечната инфлация е 1.5%

Индексът на потребителските цени за юли 2012 г. спрямо юни 2012 г. е 101.5%, т.е. месечната инфлация е 1.5%, съобщиха от НСИ. Инфлац...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика