С 50 хил. намаляват заетите през последните 3 месеца на 2015 г.

2297
С 50 хил. намаляват заетите през последните 3 месеца на 2015 г.
Снимка: Gettyimages

Броят на заетите по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2015 г. намаляват с 50,8 хил., или с 2,2% три месеца по-рано към края на септември. Заетите спадат до 2,22 милиона. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо края на третото тримесечие на 2015 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 15,1%, „Селско, горско и рибно стопанство” - с 11,2%, и „Административни и спомагателни дейности” - с 6,5%.

Загубиш ли работата си, отнема все повече време да си намериш нова

Безработицата в България вече е малко под 10% и това беше многократно изтъквано от управляващите като пример за успех в икономиката ни....

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 0,8%, и „Образование“ - с 0,6%.

В края на миналата година наетите лица са със 17,6 хил., или с 0,8% повече на годишна база, като най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6.7 хил., „Преработваща промишленост” - с 6.0 хил., и „Транспорт, складиране и пощи” - с 5.7 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 9.5%, „Транспорт, складиране и пощи“ - с 4.4%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4.1%. Най-голямо намаление на наетите лица в края на декември 2015 г. спрямо края на декември 2014 г. има в икономическа дейност „Административни и спомагателни дейности” - в абсолютно изражение с 5.6 хил., а в процентно - с 4.9%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com