X
 
 

С договор за доставка на газ от Азербайджан от 2013 година се надяваме на доставки през 2020 година

810 1
photo of С договор за доставка на газ от Азербайджан от 2013 година се надяваме на доставки през 2020 година
Снимка: Getty Images/Guliver
Трябва да имаме необходимата инфраструктура и да имаме съответните договори, за да получим природен газ на конкурентни цени и при конкурентни условия. Така енергийният министър Теменужка Петкова отговори на въпрос на червения депутат Красимир Янков относно договора за доставка на 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан.

През септември 2013 година е подписан договор със "Сокар" за доставка на 1 млрд. куб. метра природен газ от Азербайджан, призна Петкова, но по думите ѝ първо трябва да бъде завършен Южния газов коридор. Трябва да концентрираме усилията си за реализацията на интерконектора с Гърция, посочи енергийният министър, според която "до броени дни" ще приключат обществените поръчки за доставчик на тръба и за изпълнител на проекта.

Теменужка Петкова призна: "Газпром" не ни е казал официално, че "Турски поток" ще дойде

Руският енергиен монополист "Газпром" не ни е уведомявал официално, че "Турски поток" ще мине през България. Това призна енергийният ми...

До 2020 година трябва да приключим със строежа на интерконектора, движим се паралелно с колегите от Южния газов коридор, увери Петкова. Осигурено е финансиране по проекта IGB, осигурени са и нотификации. Няма обаче разрешение за строеж на гръцка територия, което щяло да бъде осигурено "на един по-късен етап".

За Янков обаче цялото обяснение е обяснение на "химерен проект". Има договор за доставка без да има "реална близка перспектива“ за газова инфраструктура, по която да дойде този газ, смята той. Това не е химерен проект, той е един от седемте топ приоритета на Европейския съюз, отвърна Петкова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители