Само пенсиониращите се до 2023 г. със сигурност нямало да бъдат ощетявани от новата формула на НОИ

8045
Само пенсиониращите се до 2023 г. със сигурност нямало да бъдат ощетявани от новата формула на НОИ
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Още 4 години пенсиониращите се хора нямало да бъдат ощетявани с по-ниски пенсии, а за следващите щяло да се решава в 2023 година. Това съобщи социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента след участието му в парламентарния контрол.

"Това, което правим са разчети и подготовка на текстове, за да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране да изберат при изчисляване на индивидуалния коефициент да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат", заяви Петков. По думите му ако бъде подкрепена такава промяна и влезе в сила, в бъдеще хората ще имат правна възможност при пенсиониране да поискат пенсията им да бъде изчислена по стария ред, т.е. по старата методика, която действаше до края на 2018 година.

Хаосът с изчислението на пенсиите бил много сложен за обяснение по телевизията

Нямам конкретните данни, на които са правени изчисленията. Така социалният и трудов министър Бисер Петков се измъкна от коментар относн...

Реверансът е само временен. "Ще бъде предложено тази възможност да бъде валидна до началото на 2023 г., т.е. за 4 години напред", съобщи още Петков.

Същевременно ще се даде възможност на лицата, подали заявления тази година или на които е отпусната пенсия по новия ред в 6-месечен срок от приемането на подготвяната сега поправка да могат да поискат пенсията им да бъде преизчислена по стария ред, добави министърът и увери, че никой нямало да бъде ощетен, вероятно имайки предвид само пенсиониращите в близките четири години.

1997 г. е вододелната дата, от която е въведен регистърът на осигурените лица, посочи Петков. Обаче според направената промяна при изчисляване на пенсиите по новата формула НОИ признава само осигурителния доход след 1 януари 2000 година, защото в края на миналата година със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване без никакви дебати в пленарната зала беше премахнат осигурителният принос между 1997 г. и 2000 г. при определянето на размера на пенсиите.

"Правото на избор на три последователни години от последните 15 при определянето на размера на пенсията е било възприето в началото, защото не е имало период, на базата на който да се изчислява индивидуалния коефициент", обясни Петков за отменената методика, за която сега се търси правен начин да продължи да действа още 4 години. "При положение, че има негативно засегнати от тази промяна (отмяната на методиката), явно нещата трябва да се отложат и да се направи в 2023 г. нова оценка на текущото състояние, за да няма ощетени лица", каза още социалният министър, замисляйки се и за хората, които ще се пенсионират след 2023 година, но са работили и плащали пенсионни осигуровки и в "зачеркнатия" период преди 2000 година.

БСП: Пенсионерите са ощетени от ГЕРБ, да кажат колко струва сделката с "Воля"

ГЕРБ провеждат целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива. Това каза лидерът на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com