Само за 10 дни регистрираните безработни у нас са с 20 000 повече

2518
Само за 10 дни регистрираните безработни у нас са с 20 000 повече
Снимка: iStock

За десет работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си, показват данни на Агенцията по заетостта, предоставени на в. "Сега". От тях половината са посочили като причина да бъдат съкратени извънредното положение и мерките срещу разпространението на короновируса.

Обезспокоителни са и данните за втората седмица на извънредното положение - за времето от 23 до 27 март броят на новорегистрираните безработни е 12 661 лица. Това означава, че миналата седмица в бюрата по труда са се регистрирали по 2532 души на ден - почти двойно повече отколкото през първата седмица на извънредното положение. За сравнение в седмицата 16-20 март на борсата излязоха 6894 души, а социалният министър Деница Сачева съобщи, че в един ден регистрираните безработни са 1301. 9909 души от излезлите на борсата от началото на кризата са посочили като причина мерките за ограничение на коронавируса, съобщи в началото на седмицата социалният министър. Само през втората седмица на извънредното положение 7235 души са декларирали като причина за оставане без работа коронавирус инфекцията, показват данните на АЗ.

НОИ открива телефон за въпроси, свързани с обезщетенията за безработица

Временна гореща телефонна линия за въпроси, свързани с отпускането и изплащането на обезщетения за безработица, откриха от НОИ. Всяко ...

Наред с почти двойното увеличение на новорегистрираните безработни, започналите работа са значително по-малко отколкото в първата седмица - едва 1959 безработни са били наети, при 3221 назначени на първичния пазар в седмицата 16-20 март. По същото време миналата година в рамките на същата седмица (16-20 март) работа са намерили над 6000 души.

За сравнение през седмицата 23-27 март на 2019 г. увеличението е почти трикратно - от 4561 души през 2019 г. на 12 661 сега. Съответно започналите работа безработни лица тогава са почти двойно повече от сега - 3784. Към 20 февруари броят на безработните у нас беше 202 980 души, показват данните на Агенцията по заетостта. Към 27 март вече имаме 213 700 безработни, съобщи в понеделник министър Сачева. Увеличението за пет седмици е с 5.2% или с 10 720 души. В случващото се до момента все още не са включени евентуални масови съкращения, които се правят по специална процедура и след предварително уведомление. Вчера КНСБ посочи над 63 средни и големи предприятия, които са пряко засегнати от коронакризата. Експресно проучване на синдиката показва, че 13% от тях вероятно ще стигнат до съкращения.

Според информацията на КНСБ на места вече има освободени - например 300 души в "Стомана". "Язаки България" в Димитровград е на път да прекрати дейност, съкращения очаква и "Средна гора" в Стара Загора. Заявка да освободи до 2000 души публично изказа "Арсенал".

Припомняме, че Министерският съвет прие актуализация на бюджета, за да осъществи мярката 60/40, която предвижда подкрепа на бизнеса, засегнат от кризата с разпространението на коронавируса.

Рекорд: Над 3,3 млн. американци останаха без работа само за седмица

Рекорден брой безработни американци са се регистрирали на бюрото по труда, съобщава CNN. Близо 3,3 милиона американци са останали безр...

Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса, ще може да кандидатства за държавна помощ по схемата 60/40 за 3 месеца. Това е разписано в последния вариант на постановлението за компенсациите, което трябва да се гласува от Министерския съвет. То ще влезе в сила със задна дата- от 13 март. А фирмите ще могат да подават документи онлайн от вторник пред Агенцията по заетостта. Всеки работодател, който със своя заповед е преустановил работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители или е установил непълно работно време, може да подаде искане за компенсации. Но трябва да докаже спад на приходите през текущия месец с не по-малко от 20%.

Спадът през март ще се сравнява със същия период на 2019 г. Регистрираните фирми по ДДС ще трябва да предоставят копие от дневниците за продажби, а останалите - опис на фактури. Тези предложения бяха направени от Българската стопанска камара, а тристранката ги прие.

Документите ще се подават електронно в Агенцията по заетостта.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 април

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика